جاهای دیدنی چابهار کجاست؟
به روز رسانی: 08 تیر ، 1404 جاذبه های گردشگری

چابهار، تنها بندر اقیانوسی ایران، بهشتی ناشناخته در جنوب شرقی کشور است که تنوعی بینظیر از دریا، کوه، جنگل، کویر و فرهنگ بومی را در دل خود جای داده است. این شهر مقصدی چهار فصل برای سفر است که با مناظر بکر و دستنخورده، شما را شگفتزده خواهد کرد. در این مطلب به شما میگوییم که جاهای دیدنی چابهار کجاست و هر مکان دیدنی و تفریحی آن مناسب بازدید در چه فصلی از سال است. پس اگر بهدنبال مقصدی متفاوت و کمنظیر در ایران هستید، این مقاله راهنمای خوبی برای سفر به چابهار برایتان خواهد بود.
چابهار کجاست؟
چابهار یکی از مناطق جنوب شرقی ایران و یک منطقه آزاد تجاری است که در استان سیستان و بلوچستان واقع شده است. بندر چابهار نزدیکترین راه دسترسی به آبهای بینالمللی برای کشورهای محصور در خشکی آسیای مرکزی (افغانستان، ترکمنستان، ازبکستان، تاجیکستان، قرقیزستان و قزاقستان) است. چابهار از شمال به شهرستانهای ایرانشهر و نیکشهر در استان سیستان و بلوچستان، از جنوب به دریای عمان، از شرق به پاکستان و از غرب به استانهای کرمان و هرمزگان میرسد.
به دلیل بادهای موسمی که از شبهقاره هند میآید، چابهار خنکترین بندر جنوبی در تابستان است. به همین دلیل است که برخی بر این باورند که نام چابهار از کلمه فارسی چهار بهار به معنای چهار چشمه گرفته شده است و دلیل آن این است که هوای چابهار همیشه مانند بهار مطبوع است.
سفر به چابهار به روشهای مختلف زمینی و هوایی از جمله خرید بلیط اتوبوس یا قطار و همچنین خرید بلیط هواپیما چابهار امکانپذیر است.
موقعیت جغرافیایی چابهار روی نقشه گوگل
کوه های مریخی؛ چشم اندازی شگفت انگیز بین چابهار و کهیر
کوههای مریخی یا همان کوههای مینیاتوری، بر اثر میلیونها سال فرسایش خاکهای رسوبی و دریایی پدید آمدهاند و منظرهای خارقالعاده از شیارها، دندانهها و لایههای سفید و خاکستری را در برابر چشمانتان میگشایند. سکوت این منطقه، تضاد چشمگیر با آبی دریای عمان در پسزمینه و انحنای کوهها، فضایی فرازمینی میآفرینند که نهتنها مورد علاقه عکاسان است، بلکه مقصد بسیاری از طبیعتگردان و ستارهشناسان آماتور نیز به شمار میآید. به همین دلیل، کوههای مینیاتوری چابهار یکی از پرطرفدارترین و بهترین جاهای دیدنی چابهار درک است.
آدرس: جاده ساحلی چابهار به بندر گواتر، بعد از روستای رمین، حوالی بریس (حدود 40 تا 50 کیلومتری شرق چابهار)
کوههای مریخی
روستای درک زرآباد؛ تلاقی کویر و دریا
درک یکی از شگفتانگیزترین روستاهای جنوب ایران و از خاصترین جاهای دیدنی نزدیک چابهار است؛ جایی که تپههای شنی داغ، به شنهای مرطوب ساحل و سپس به دریای عمان ختم میشوند. این ترکیب بینظیر از کویر و دریا، با وزش بادهای گرم و بوی نمک در هوا، حس سفر به دو اقلیم متفاوت را به صورت همزمان به شما القا میکند.
اگر بهدنبال مکانی بکر برای تماشای طلوع یا غروب خورشید هستید، درک با صدای آرام امواج در پسزمینه سکوت شنزار، مقصدی رویایی برای شماست.
آدرس: شهرستان زرآباد، 35 کیلومتری غرب کنارک، مسیر چابهار به زرآباد
روستای درک زرآباد
منطقه حفاظت شده باهوکلات؛ محل زیست گاندوها
باهوکلات یکی از مهمترین زیستگاههای حیاتوحش ایران است و بهخاطر حضور گاندوها یا همان تمساح پوزهکوتاه ایرانی شهرت دارد. این منطقه که ترکیبی از رودخانه، تالاب، نخلستان و بیشهزار است، خانه گونههای مختلف پرندگان، خزندگان و پستانداران نادر است.
آبوهوای گرم و مرطوب، رودخانههای همیشه جاری و چشماندازهای طبیعی، باهوکلات را به یکی از مهمترین قطبهای اکوتوریسم جنوب ایران و متفاوتترین جاهای دیدنی شهر چابهار تبدیل کرده است.
آدرس: شرق زرآباد، حدود 100 کیلومتری شمال شرق چابهار، محدوده رودخانه باهوکلات
منطقه حفاظتشده باهوکلات
رودخانه باهوکلات؛ شاهرگ حیات جنوب شرق
رودخانه باهوکلات نهتنها یکی از منابع اصلی آب در چابهار است، بلکه بهعنوان شریان اصلی زیستی در منطقه حفاظت شده باهوکلات عمل میکند. بستر این رود، میزبان گونههایی چون گاندو، پرندگان آبزی و انواع ماهیان بومی است. بازدید از این رودخانه که یکی از بهترین جاهای دیدنی چابهار است، برای علاقهمندان به حیاتوحش، پرندهنگری و عکاسی طبیعت، تجربهای بینظیر خواهد بود.
آدرس: شرق زرآباد، حدود 100 کیلومتری شمال شرق چابهار
رودخانه باهوکلات
مسجد زرآباد؛ سکوت ایمان در دل خاک جنوب
در مرکز شهر زرآباد، مسجدی ساده و محلی قرار دارد که با وجود معماری بیپیرایهاش، بازتابدهنده روح مردمان این منطقه است. گرچه مسجد زرآباد از نظر معماری با دیگر آثار باشکوه کشور قابل مقایسه نیست، اما فضایی آرام، معنوی و اصیل دارد.
آدرس: شهر زرآباد، روبهروی بازار محلی
اسکله بریس؛ چشم انداز قایق ها و دریای مواج
اسکله بریس یکی از زیباترین جاهای دیدنی و بکر چابهار است که یکی از بهترین چشماندازهای دریایی جنوب ایران را پیش روی شما قرار میدهد. قایقهای رنگارنگ ماهیگیری که در سکون مطلق کنار اسکله پهلو گرفتهاند، در تضاد با موجهای پرتلاطم دریا و صخرههای عمودی اطراف، منظرهای بدیع در این مکان خلق میکنند.
اینجا محلی عالی برای تماشای طلوع و غروب خورشید، تصویربرداری حرفهای و لمس روح زندگی ساحلنشینان چابهار است. بر بالای پرتگاه اسکله بریس، در نقطهای موسوم به «لب پرتگاه»، میتوانید منظرهای 180 درجه از اقیانوس هند را تماشا کنید؛ جایی که آسمان و دریا یکی میشوند.
آدرس: 60 کیلومتری شرق چابهار، مسیر چابهار به بریس، پس از عبور از روستای رمین
عکس جاهای دیدنی چابهار
ساحل صخره ای بریس؛ تماشای عظمت دریا
کمی آنسوتر از اسکله بریس، به بخشی از ساحل چابهار با نام ساحل بریس میرسید که بهجای شن و ماسه، دیوارههای صخرهای عظیم دارد. برخورد موجها به صخرهها چنان صدایی تولید میکند که گویی طبیعت با تمام وجود فریاد میزند. اینجا مکان مناسبی برای عکاسی، تماشای موجهای بلند و ایستادن بر لبه پرتگاههای دریایی است.
آدرس: کنار اسکله بریس، انتهای مسیر ساحلی شرق چابهار
ساحل صخرهای بریس
جاهای دیدنی روستای تیس
در معرفی جاهای دیدنی چابهار، بهتر است به روستای تیس نیز بپردازیم. روستای تیس، یکی از قدیمیترین و باستانیترین مناطق جنوب شرق ایران است که قدمت آن به دوران ساسانیان و حتی پیش از آن بازمیگردد. در این روستا، آثار تاریخی همچون قلعه پرتغالیها، غارهای سهگانه تیس با نام غارهای بان مسیتی، مسجد جامع تیس با معماری خاص و گورستانهای سنگی دیده میشود. در کنار اینها، مردم بومی با لباسهای رنگارنگ بلوچی، مهماننوازی اصیل و فروش محصولات سنتی، حالوهوایی زنده به فضای تاریخی منطقه بخشیدهاند.
آدرس تیس: 5 کیلومتری شمال غرب چابهار، جاده چابهار به تیس
روستای تیس
قلعه پرتغالی ها
قلعه پرتغالیها یادگار استعمار پرتغالیها در قرن 16 میلادی در جنوب ایران است. این قلعه نهتنها کاربرد نظامی داشته، بلکه نشانی از سلطه استعماری پرتغالیها بر مسیرهای تجاری دریایی در دریای عمان و اقیانوس هند بوده است. از بالای برجکهای این قلعه میتوان به افق دریایی چابهار نگریست و عظمت روزگاران گذشته را لمس کرد.
قلعه پرتغالیها
قبرستان جن
در ضلع شمالی روستای تیس، قبرستانی قدیمی با سنگهای ایستاده و بینامونشان وجود دارد که از دیرباز به «قبرستان جن» معروف شده است. محلیها بر این باور هستند که این قبرها متعلق به انسانها نیست، زیرا اندازه برخی از سنگ قبرها بسیار بزرگ یا نامتعارف است و هیچ نوشتهای روی آنها دیده نمیشود. بههمین دلیل یکی از ترسناکترین جاهای دیدنی چابهار گورستان جن ها است.
تصاویر جاهای دیدنی چابهار
غارهای بان مسیتی
غار بان مسیتی یا سه غار تیس در 5 کیلومتری شمال غربی روستای تیس چابهار در دامنه کوه شهبازوند قرار دارد. در زبان بلوچی «بان» به معنای مرد صالح و خداترس و «مسیتی» به معنای معبد یا عبادتگاه است و گمان میرود که نام این غارها به معنای معبد انسان مقدس باشد.
این غارها شامل یک غار طبیعی و دو غار مصنوعی است. غار طبیعی هلالیشکل است و ورودی آن با کندهکاری گسترش یافته است. در داخل این غار طبیعی، یک مقبره گچی کوچک وجود دارد که با خط قرمز و بنفش روی آن حک شده است. همچنین در دو طرف غار طبیعی، دو غار مصنوعی وجود دارد.
به نظر میرسد این غارها در قدیم محل استراحت یا معابد بوده و هنوز بقایای پلکانی که از سطح زمین به ورودی این غارها منتهی میشود، قابل مشاهده است.
مسجد تاریخی
مسجد تاریخی تیس با سقفهای چوبی، ستونهای سفید و محرابی ساده اما روحانی، از کهنترین مساجد منطقه بلوچستان است. معماری این مسجد بیشتر یادآور معماری مساجد هندوستان و سواحل کرانهای اقیانوس هند است. گفته میشود که قدمت این مسجد به قرنهای اولیه اسلام میرسد. سقف چوبی مسجد تاریخی تیس نیز با ستونهای طاقیشکل و بدون گنبد، حالوهوایی بسیار صمیمی و آرام دارد.
آدرس: مرکز روستای تیس، مجاور خیابان اصلی، نزدیک بازارچه محلی
مسجد تاریخی تیس
پارک ساحلی لیپار
پارک ساحلی لیپار از محبوبترین نقاط برای گردشگری چابهار به همراه خانواده است. وجود فضای سبز منظم، آلاچیقها، پیادهروهای ساحلی، رستورانهای محلی و منظره مستقیم به دریای عمان، این پارک را به مکانی عالی برای گذراندن عصرهای آرام و دلنشین تبدیل کرده است. همچنین در نزدیکی این پارک، یک ساحل ماسهای زیبا برای قدم زدن یا بازی کودکان وجود دارد.
آدرس: خیابان ساحلی لیپار، حد فاصل شهرک صیادی و میدان گمرک چابهار
پارک ساحلی لیپار
مرکز خرید صدف و بازارچه ساحلی چابهار
مرکز خرید صدف چابهار یکی از بزرگترین و مدرنترین مراکز خرید چابهار است. این مرکز شامل بیش از 600 واحد تجاری شامل پوشاک، لوازم خانگی، موبایل، لوازم آرایشی، رستوران و کافیشاپ است. همچنین از امکانات رفاهی متنوعی نظیر هایپرمارکت، فودکورت، پارکینگ دو طبقه و فضای باز برخوردار است. بنابراین اگر بهدنبال خرید سوغات چابهار، صنایع دستی بلوچ، صدفهای تزئینی و لباسهای محلی هستید، مرکز خرید صدف و بازارچه ساحلی چابهار بهترین گزینه است.
آدرس: خیابان امام خمینی، روبهروی هتل لیپار، بلوار ساحلی چابهار
مرکز خرید صدف
قدمگاه خضر نبی چابهار
در ساحل صخرهای چابهار، محلی وجود دارد که مردم بومی آن را با نام «قدمگاه خضر نبی» مینامند. بر اساس باورها، حضرت خضر در این مکان توقف کرده و نشانههایی از قدمهای او بر صخره باقی مانده است. اگرچه این مکان جنبه تاریخی و مذهبی دارد، اما از لحاظ منظره نیز بسیار چشمنواز است.
آدرس: جنوب غربی شهرستان چابهار، بخش مرکزی، محله سپوزه
قدمگاه خضر نبی چابهار
درخت مکرزن؛ از دیدنی های طبیعی چابهار
این درخت ظاهر عجیبی دارد و در خط ساحلی چابهار میروید و به نماد این منطقه تبدیل شده است. درخت مکرزن به دلیل تاج بزرگ خود مشهور است و بیش از صد سال عمر دارد.
درخت مکرزن به انجیر معابد، لور و انجیر هندی نیز معروف است، اصل این گیاه از هند شرقی آمده و دارای برگهای پهن است و شاخههای آن به پایین سرازیر میشود و در لابهلای شنها ریشه میدواند.
ساحل دریا بزرگ (لب دریا)
ساحل «لب دریا» یا همان دریا بزرگ، یکی از گستردهترین سواحل ماسهای و جاهای دیدنی منطقه آزاد چابهار است که محلیها برای پیادهروی، بازی، صید ماهی و حتی پیکنیک به آنجا میروند. موجهای منظم، بوی خوش جلبکهای دریایی و حضور پرندگان مهاجر، فضای این ساحل را سرشار از زندگی و انرژی کرده است. در برخی ایام سال، جشنوارههای محلی و مسابقات بومی نیز در این ساحل برگزار میشود.
آدرس: انتهای خیابان ساحلی، جنوب شهر چابهار، بعد از پارک الغدیر
ساحل دریا بزرگ
ساحل صدف؛ از بکرترین سواحل جنوب
ساحل صدفی چابهار واقع در منطقه بندر تنگ غربی چابهار، محل تجمع پوستههای صدف طبیعی است. این محل برخلاف سواحل مرکزی شهر، فضایی بکر و خلوت برای کمپینگ فراهم میکند. ساحل صدف چابهار با ماسههای نرم، صدفهای پراکنده و خلوتی دلپذیر، یکی از بکرترین سواحل جنوب ایران به شمار میرود.
آدرس: کنارک، زرآباد، ساحل غربی بندر تنگ
ساحل صدف
آرامگاه سید غلام رسول؛ از مکان های مورد احترام مردم جنوب
سید غلام رسول، از عرفای نامدار جنوب ایران و مورد احترام مردم بلوچ است. آرامگاه او با گنبد سفیدرنگ، در میان درختان نخل و در نزدیکی بافت قدیم چابهار واقع شده و سالانه زائران بسیاری از مناطق مختلف بلوچستان به آنجا میآیند. فضای اطراف آرامگاه، آرام و تأملبرانگیز است و معماری ساده ولی روحدار آن، ارزش بازدید دارد.
آدرس: مرکز شهر چابهار، خیابان امام خمینی، نرسیده به میدان قدس
آرامگاه سید غلام رسول
تالاب لیپار؛ تماشای زندگی پرندگان کمیاب
در میانه مسیری که از رمین به سمت گواتر میرود، درهای در میان کوه و ساحل قرار گرفته که در آن دریاچهای به رنگ صورتی چشمنوازی میکند. این تالاب عجیب با نام دریاچه صورتی چابهار که از جاهای دیدنی تفریحی چابهار است، بهدلیل وجود نوعی جلبک و مواد آلی خاص، رنگی منحصربهفرد دارد که در بازههایی از سال (از مهر تا اسفند) به اوج درخشش خود میرسد.
اطراف این تالاب، زیستگاه پرندگان کمیابی چون فلامینگو، اگرت و حواصیل است و تماشای آنها در پرواز، بر فراز رنگ صورتی آب، بسیار دیدنی است.
آدرس: 15 کیلومتری شرق چابهار، مسیر چابهار به گواتر، جاده ساحلی بعد از رمین
تالاب لیپار
خلیج و ساحل گواتر و موج افشان چابهار
ساحل گواتر جایی است که خشکی ایران به انتها میرسد. این خلیج کمعمق، بخشی از حاشیه شمالی اقیانوس هند و حاصل درهمتنیدگی دریا و جنگل مانگرو است. سکوت ساحل، حضور قایقهای ماهیگیری در دوردست، مرغان دریایی و غروب بیکران، از گواتر فضایی خارق العاده ساختهاند. در بخشهایی از این نوار ساحلی، پدیده طبیعی موجافشان نیز رخ میدهد؛ جایی که موجها با شدت به صخرهها میکوبند و ستونهای آب را تا چند متر به هوا میفرستند.
آدرس: انتهاییترین نقطه جنوب شرقی ایران، در مرز آبی با پاکستان، حدود 90 کیلومتری شرق چابهار
خلیج و ساحل گواتر
جنگل های حرا؛ قایق سواری در دل جنگل
یکی از پدیدههای نادر اکولوژیک جنوب ایران، جنگلهایی است که ریشههایشان در آب شور دریا واقع شده است. این درختان مقاوم به شوری، در خلیج گواتر و حاشیه تالاب لیپار رشد کرده و زیستگاهی برای پرندگان مهاجر، خرچنگها، ماهیان و خزندگان فراهم کردهاند.
برای گردش در این جنگلها موسوم به جنگلهای حرا یا همان جنگلهای مانگرو، میتوانید از رمین یا گواتر قایقهای گردشگری کرایه کنید.
آدرس: اطراف دهانه خلیج گواتر، در امتداد مرز آبی ایران و پاکستان، قابل دسترسی از روستای رمین و گواتر
جنگلهای حرا
روستای رمین؛ مناسب برای بازدید از لاک پشت ها
رمین، نخستین روستا در مسیر چابهار به گواتر، روستایی ساحلی با مردمی مهماننواز، فرهنگی غنی و طبیعتی ناب است. در این روستا میتوانید هم ماهیگیری سنتی را از نزدیک ببینید و هم به نخلستانها و سواحل خلوتش پناه ببرید.
محوطههای اطراف رمین چابهار و جاهای دیدنی آن، مسیرهای مناسبی برای پیادهروی، بازدید از زندگی محلی و تجربه غذاهای دریایی خانگی هستند. همچنین بخشهایی از این روستا به منطقه تخمگذاری لاکپشتهای دریایی تعلق دارد.
آدرس: 10 کیلومتری شرق چابهار، در مسیر جاده ساحلی به سمت لیپار و گواتر
ساحل پلانکتون؛ پدیده ای بی نظیر در جنوب ایران
ساحل رمین صحنهای از شگفتی طبیعت و یکی از جذابترین جاهای دیدنی چابهار در شب است. حضور پلانکتونهای شبتاب در آبهای این منطقه، باعث میشود که هر حرکت در آب، ردی آبی و درخشان بر جای بگذارد. این پدیده زیبا، حاصل واکنشهای زیستی پلانکتونها با اکسیژن آب است. برای دیدن این صحنه، بهتر است شبهای بدون ماه و کمنور را برای حضور در ساحل پلانکتون چابهار انتخاب کنید.
آدرس: ساحل شرقی رمین، حاشیه مسیر رمین به تالاب لیپار، کنار صخرههای کمعمق ساحلی
ساحل پلانکتون
محل تخم گذاری لاک پشت های دریایی
در امتداد سواحل رمین، منطقهای حفاظتشده وجود دارد که محل تخمگذاری لاکپشتهای پوزهکوتاه و سبز دریایی است. از اسفند تا خرداد، لاکپشتهای ماده به ساحل بازمیگردند تا در عمق ماسههای مرطوب، تخمگذاری کنند. با هماهنگی اداره محیطزیست یا تورهای محلی، میتوانید شاهد این پدیده نادر باشید، بیآنکه خللی به زیستطبیعی آنها وارد کنید.
آدرس: ساحل شرقی رمین، حدفاصل بین ساحل پلانکتون و تالاب لیپار
پناهگاه حیات وحش گواتر؛ حضور پرندگان مهاجر و ساحل خلوت
پناهگاه حیاتوحش گواتر در دهانه خلیج گواتر واقع شده و بهدلیل ترکیب جنگلهای مانگرو، تالابهای کمعمق، گلسنگها و آبهای آرام، میزبان دهها گونه پرنده مهاجر است. فلامینگو، پلیکان، حواصیل و پرستوهای دریایی فقط بخشی از جمعیت این منطقه را تشکیل میدهند.
آرامش منطقه، خلوتی ساحل و عدم ساختوساز گسترده، از این پناهگاه محیطی بکر ساخته است که مناسب پرندهنگری، عکاسی و طبیعتگردی است. بههمین دلیل، به عنوان یکی از بکرترین جاهای دیدنی گواتر چابهار شناخته میشود.
آدرس: نزدیکی خلیج گواتر، ضلع جنوبی دهانه رودخانه سرباز، در مرز آبی با پاکستان
روستای گواتر؛ تجربه سبک زندگی ساحلی بومی
روستای گواتر یکی از شرقیترین جاهای دیدنی چابهار ایران است؛ جایی که مردمش هنوز به سبک زندگی دریامحور و سنتی خود پایبند ماندهاند. در این روستا مردان به صید ماهی میروند و زنان بافتنی، صنایع دستی یا خوراکیهای دریایی میفروشند. این روستا با خانههای ساده، قایقهای چوبی و سکوت گسترده، مسافران را به سفری بهدور از شتاب شهری دعوت میکند.
آدرس: 90 کیلومتری شرق چابهار، در مرز آبی با پاکستان، در امتداد خلیج گواتر
روستای گواتر
روستای شیرگواز؛ طبیعت بکر و مسیرهای روستایی
روستای شیرگواز با مسیرهای روستایی خاکی، نخلهای پراکنده، سایههای کشیده درخت کنار و سکوت عمیق شناخته میشود. برای طبیعتگردان، شیرگواز یک مقصد بکر است که میتوان در آن پیادهروی کرد، منظرهها را دید و حتی با ساکنان محلی به گفتوگو نشست.
این روستا اگرچه امکانات رفاهی چندانی ندارد، اما آرامش و اصالت آن، جای هر چیز دیگری را پر میکند.
آدرس: شهرستان دشتیاری (بخشی از شهرستان سابق چابهار)، دهستان باهوکلات
روستای شیرگواز
چشمه آب شیرین لیپار؛ منبع تامین آب حیوانات
چشمه آب شیرین لیپار، منبع تأمین آب برای پرندگان، حیوانات وحشی و حتی برخی باغهای محلی است. حضور یک چشمه شیرین در چنین محیطی شگفتانگیز است و همین تضاد باعث شده تا اغلب مسافران توقفی کوتاه در کنار آن داشته باشند.
آب زلال و جریان آرام آن در کنار مناظر اطراف، این چشمه آب شیرین را به محلی آرام برای استراحت در میانه راه تبدیل کردهاند.
آدرس: نزدیک تالاب لیپار، حدود 15 کیلومتری شرق چابهار، حاشیه جاده گواتر
ساحل تنگ؛ از بکرترین سواحل چابهار
ساحل تنگ یکی از بکرترین سواحل استان سیستان و بلوچستان است. این ساحل نه مغازهای دارد، نه صدای بوقی و نه ازدحامی از گردشگران؛ فقط دریا، شن نرم، صخرههای شنی و نسیم گرم جنوب شما را شگفتزده میکند. جادهای که به تنگ میرسد خاکی است و عبور از آن بدون ماشین دو دیفرانسیل توصیه نمیشود؛ اما رسیدن به این نقطه دورافتاده، خلوتی مطلق و دریایی در آغوش آسمان را به شما هدیه میکند.
آدرس: غرب چابهار، در مسیر کنارک به نیکشهر، جاده فرعی تنگ به زرآباد
ساحل تنگ
ساحل پزم و چشم اقیانوس
در منطقه پزم، ساحلی پهناور با تپههای کمارتفاع ماسهای وجود دارد که به اقیانوس هند باز میشود. موجهای آرام در کنار خطوط یکنواخت این ساحل، منظرهای چشمنواز پدید آوردهاند که نهفقط برای استراحت، بلکه برای عکاسی و پیادهروی هم ایدهآل است. همچنین پزم منطقهای پر از ماهی است و حضور قایقهای سنتی صیادی، جلوهای زنده به این ساحل بخشیدهاند.
آدرس: بین کنارک و تنگ، در جاده ساحلی غرب چابهار، نرسیده به بندر زرآباد
ساحل پزم
بندر کنارک؛ مرکز ماهی گیری و بازار ماهی
کنارک فقط یک بندر نیست؛ بلکه با بازار ماهی پرهیاهو، اسکلهها و ساحلهای شلوغ، مرکز اقتصادی جنوب استان سیستان بلوچستان است. هر بامداد، بازار ماهی کنارک با صید تازه ماهی، میگو، ماهیان مرکب و انواع آبزیان دریای عمان رونق میگیرد. برای گردشگرانی که میخواهند زندگی روزمره ساحلنشینان را از نزدیک ببینند، کنارک مقصدی واقعی و دستنخورده است.
آدرس: 35 کیلومتری غرب چابهار، مسیر جاده ساحلی چابهار به بندرعباس، مرکز شهرستان کنارک
بندر کنارک
بازار سنتی کنارک؛ خرید صنایع دستی و ماهی خشک
بازار سنتی کنارک که از جاهای دیدنی چابهار و کنارک است، تنوعی از اجناس محلی، لباسهای بلوچی، زیورآلات سنتی، ماهی خشکشده، ادویهجات و صنایع دستی دارد. بوی میگو و ادویه در هوا، رنگهای شاد ساریهای زنانه و لهجه گرم مردم، همگی از بازار کنارک فضایی فراتر از یک مکان برای خرید ساختهاند.
آدرس: مرکز شهر کنارک، خیابان امام خمینی، نزدیک میدان شهرداری
ساحل صخره ای کنارک تا پزم؛ مناسب کمپینگ و تماشای غروب
یکی دیگر از جاهای دیدنی کنارک چابهار، ساحل صخرهای بین کنارک تا پزم است. این ساحل با صخرههای طبیعی رو به اقیانوس، محل مناسبی برای برپایی کمپ، نشستن در سایه سنگها یا تماشای غروب بیمرز آفتاب است. در این ساحل بوی نمک در هوا و موجهایی که به صخره برخورد میکنند، باعث آرامش ذهن میشوند.
آدرس: مسیر ساحلی کنارک به پزم، خارج از محدوده روستاها
ساحل صخرهای کنارک
مناطق عشایرنشین غربی؛ زندگی به شیوه ای دیگر
در دل کوههای جنوب غربی چابهار، عشایر بلوچ با سبک زندگی نیمهمهاجرتی زندگی میکنند. این کوچنشینان با دامهایشان به مراتع محدود اما غنی منطقه میروند و در چادرهای نخی یا پوستدوزی شده اقامت دارند. بازدید از این مناطق، فرصتی نادر برای مشاهده زندگی ساده، دستنخورده و خودکفای مردمی است که هنوز با طبیعت معاملهای مستقیم دارند.
آدرس: ارتفاعات غرب کنارک به سمت نیکشهر
آبگیرها و تالابهای فصلی در مسیر کنارک به نیک شهر
در مسیر کنارک به نیکشهر، درهها و دشتهایی وجود دارند که در فصل بارندگی، به تالابهای کمعمق و آبگیرهای طبیعی تبدیل میشوند. این مناطق محل توقف پرندگان مهاجر و فرصت مناسبی برای پرندهنگری و عکاسی از طبیعت هستند. در فصلهای خشک، این آبگیرها به نمکزار یا دشتهای گلی تبدیل میشوند، اما در روزهای پرآب، تصویری از زندگی دوباره را به نمایش میگذارند.
آدرس: امتداد جاده کنارک به نیکشهر، در نقاط کمارتفاع و فرورفتگیهای طبیعی مسیر
بهترین جاهای دیدنی چابهار در روز کدام است؟
در طول روز، بهترین زمان برای کشف طبیعت، سواحل بکر و آثار تاریخی چابهار است. نور کافی برای عکاسی، مسیرهای باز و فرصت بازدید کامل، برنامهریزی روزانه را در سفر شما راحت میکند.
به طور خلاصه، بهترین جاهای دیدنی چابهار در روز شامل موارد زیر هستند:
کوههای مریخی
تالاب لیپار
منطقه حفاظتشده گاندو
ساحل تنگ و پزم
قلعه پرتغالیها و روستای تیس
اسکله بریس و ساحل صخرهای بریس
نخلستانهای بل و باغهای موز در زرآباد
بهترین جاهای دیدنی چابهار در شب کدام است؟
شبهای چابهار مخصوص افرادی است که به دنبال سکوت دریا، نورهای طبیعی و تجربههای متفاوت مثل تماشای درخشیدن ساحل یا بازارهای محلی هستند. خنکی شب نیز فرصت خوبی برای گشتوگذار آرام و جاهای دیدنی داخل شهر چابهار فراهم میکند.
بهترین جاهای دیدنی چابهار در شب شامل موارد زیر هستند:
ساحل پلانکتون رمین
پارک ساحلی لیپار
بازار ماهی کنارک
ساحل لب دریا
کمپ شبانه در صخرههای پزم
شبنشینی در روستای گواتر با دیدن آسمان پرستاره
بازار ماهی کنارک
جاهای دیدنی چابهار در بهار
بهار یکی از بهترین زمانها برای سفر به استان سیستان و بلوچستان و بازدید از تمام جاهای دیدنی چابهار است. در این فصل هوا دلپذیر است، بارندگیها بسیار کم بوده و طبیعت منطقه در پررونقترین حالت خود قرار دارد.
در فصل بهار میتوانید از جاهای دیدنی چابهار که در ادامه معرفی میکنیم، بازدید کنید:
جنگلهای حرا و خلیج گواتر
تالاب لیپار
منطقه گاندو
ساحل درک
روستاهای شیرگواز، بل و رمچاه
رودخانه باهوکلات و چشمههای اطراف
جاهای دیدنی چابهار در فروردین
در ماه فروردین در بندر چابهار، طبیعت، دریا، بازار و حتی مردم سرحال هستند. در این زمان هوا هنوز گرم نشده و مسیرها هم خلوتتر از تعطیلات نوروز هستند.
پیشنهاد میکنیم در این زمان از جاهای دیدنی زیر بازدید کنید:
تالاب لیپار
قلعه پرتغالیها و مسجد جامع تیس
سواحل پزم، تنگ و بریس
بازار کنارک و صنایعدستی بلوچی
جنگل حرا و قایقسواری در آبراههها
جاهای دیدنی چابهار در تابستان
تابستان چابهار به دلیل رطوبت و گرما، نیاز به برنامهریزی دقیقتری برای سفر دارد. در واقع، صبح زود و شبها زمان طلایی گردشگری چابهار در این فصل است.
بهترین تجربهها در فصل تابستان در چابهار به شرح زیر هستند:
اسکله بریس (صبح)
پارک ساحلی لیپار (عصر)
ساحل پلانکتون (شب)
بازار ماهی کنارک
تالابهای فصلی اطراف نیکشهر
حمام آفتاب و کمپینگ عصرگاهی در ساحل درک
جاهای دیدنی چابهار در پاییز
در فصل پاییز در چابهار، هوا خنک بوده و شاهد رطوبت کمتر، آسمان تمیزتر و سواحل خلوتتر خواهید بود. بنابراین، فصل پاییز فصل خوبی برای کمپینگ، عکاسی و دیدن پرندگان مهاجر است.
زیباترین جاهای دیدنی چابهار در پاییز شامل این موارد هستند:
تالاب لیپار و جنگلهای حرا
ساحل تنگ، پزم و لب دریا
قلعه پرتغالیها، قبرستان جن
پناهگاه حیاتوحش گواتر
روستاهای رمچاه و شیرگواز
کمپ شبانه در سواحل صخرهای بین کنارک و پزم
جاهای دیدنی چابهار در زمستان
زمستان، فصل اوج سفر به چابهار است. در این فصل هوا خنک و آفتاب ملایم است و بیشتر جاذبههای طبیعی در بهترین حالت خود قرار دارند. این فصل برای دیدن گاندوها، بازدید از بازارهای محلی و کمپ در کنار دریا انتخابی بینظیر است.
پیشنهاد ما برای گشتوگذار چابهار در فصل زمستان به شرح زیر است:
منطقه حفاظتشده گاندو و رودخانه باهوکلات
بازار ماهی کنارک
سواحل آرام لب دریا، پزم و بریس
روستای گواتر و تماشای پرندگان مهاجر
غروب زمستانی در اسکله تیس و قلعه پرتغالیها
چابهار؛ مقصدی چهار فصل در جنوب شرقی ایران
در این مطلب با راهنمای سفر به چابهار و لیست جاهای دیدنی چابهار در چهار جهت اصلی (شمال، جنوب، شرق و غرب) آشنا شدید. همچنین برای هر فصل، ماه و حتی ساعت از روز، پیشنهادهایی را در اختیارتان قرار دادیم. اکنون میدانید که چابهار، تنها بندر اقیانوسی ایران در جنوب شرقی کشور، مقصدی منحصربهفرد برای عاشقان طبیعت، ساحل، و فرهنگ محلی است. این منطقه چهار فصل، با ترکیب چشمنواز کوه، دریا، کویر، تالاب و حیاتوحش، یکی از متنوعترین و بکرترین نواحی ایران را شکل داده است. از ساحل شبتاب رمین تا کوههای مریخی، از جنگلهای مانگرو تا تلاقی کویر و دریا در درک، هر گوشه چابهار منظرهای تازه و متفاوت پیش روی شما میگذارد.
برای خرید بلیط هواپیما چابهار از آژانس هواپیمایی تریپ، همین حالا اقدام کنید و یک سفر فراموشنشدنی را برای خود و دوستان یا خانوادهتان رقم بزنید.
مهران 13 مهر 1402
باسلام و تشکر از راهنمایهای شما، جسارتا فکر میکنم بهتر است غذای محلی دال اداس در چابهار با ع نوشته شود: دال عدس، با آرزوی شادی و سلامت برای همه کارکنان تریپ