https://gateway.trip.ir/api/

موزه باستان شناسی استانبول؛ نمایشگاه تاریخ باستان ترکیه

به روز رسانی: 12 اردیبهشت ، 1404 جاذبه های گردشگری

موزه باستان شناسی استانبول

برای علاقه‌مندان به دنیای تاریخ، موزه‌ها یکی از بهترین دیدنی‌های هر شهر هستند. موزه باستان شناسی استانبول هم نمونه‌ای باشکوه و تمام‌عیار از بهترین موزه‌های دنیاست که می‌توان روایت امپراتوری‌های مختلف را از زبان اشیای نفیس و گرانبهای موجود در آن دید و شنید. اگر مسافر ترکیه هستید و به کاوش در دنیای پر رمز و راز تاریخ علاقه دارید، تا انتهای این نوشتار همراه ما باشید. در اینجا همه بخش‌های نخستین موزه تاریخی ترکیه را به شما معرفی می‌کنیم.

معرفی موزه باستان شناسی استانبول و ویژگی های آن

موزه باستان شناسی استانبول (Istanbul Archaeological Museums) نخستین موزه در تاریخ باشکوه امپراتوری عثمانی است که با ورود به آن می‌توان تاریخ تمدن کشور ترکیه را مرور کرد. این موزه قدیمی، کلکسیونی از آثار نفیس و گرانبهای سه تمدن معروف بیزانس، روم و یونان را دارد که شمار آن‌ها به بیش از یک میلیون اثر می‌رسد.

قدیمی بودن این موزه و آثار بی‌شمار آن، پای این موزه را به فهرست 10 موزه برتر دنیا باز کرده است. بد نیست بدانید که اشیای موجود در این مجموعه مناطق مختلفی از امپراتوری‌های عثمانی را پوشش می‌دهند که آناتولی، بین النهرین، بالکان، آفریقا و شبه جزیره عربستان معروف‌ترین آن‌ها هستند.

بنابراین توصیه می‌کنیم با خرید تور استانبول حتما از این موزه معروف هم دیدن کنید.

تاریخچه و زمان ساخت موزه باستان شناسی استانبول

موزه ی باستان شناسی استانبول در سال 1883 میلادی به دست عثمان حمدی بیگ، نقاش و باستان‌شناس برجسته عصر خود، افتتاح شد. در ابتدا ساختمان این موزه یک مدرسه صنایع هنری بود که بعدها در سال 1891 به ساختمان موزه تغییر هویت داد. هدف عثمان حمدی از راه‌اندازی این موزه، نمایش آثار باستانی متعلق به تمام تمدن‌هایی بود که روزگاری در ترکیه حکومت کرده بودند.

موزه باستان‌شناسی در نخستین سال‌های راه‌اندازی به عنوان موزه سلطنتی شناخته می‌شد. در سال‌های 1902، 1908 و 1919، موزه تغییرات شگرفی پیدا کرد و سه ساختمان دیگر به بنای اصلی این مجموعه افزوده شد.  

گنجینه‌های باارزشی که در دل موزه باستان‌شناسی نگهداری می‌شوند، عنوان درخشان موزه سال و جایزه موزه شورای اروپا را در سال 1993 برای این مجموعه به ارمغان آورده‌اند.

موزه باستان شناسی استانبول

موزه باستان شناسی استانبول

سبک معماری و نمای ظاهری موزه باستان شناسی ترکیه

طراح موزه باستان شناسی استانبول الکساندر والوری است که سبک نئوکلاسیک را در طراحی و معماری این بنا پیاده کرده است. مشخصه بارز این نوع معماری را می‌توان سردر ورودی موزه دانست که نگاه‌ها را میخکوب خود می‌کند.

 الکساندر والوری در طراحی این بنا از آثار تاریخی قدیمی نیز تاثیر پذیرفته است. نمونه آن را می‌توان در مجسمه‌هایی تاریخی متعلق به دوره روم قدیم دانست که در قسمت ورودی و در بخش‌های داخلی این مجموعه خودنمایی می‌کنند.

ورودی موزه با یک پلکان بزرگ و زیبا تزئین شده است و سقف‌های بلند، نورگیرهای بزرگ و دیوارهایی با رنگ‌های ملایم و تزیینات ساده، معماری فضای داخلی این بنا را تشکیل می‌دهند. موزه دارای چندین گالری است که هر گالری با آثار مختلفی همچون سنگ‌نگاره‌ها، ظروف سفالی و مجسمه‌ها، تاریخ هر تمدن را روایت می‌کنند.

بد نیست بدانید که تاریخچه ساختمان اصلی این بنا، به دوره حکومت سلطان محمد فاتح در سال 1472 میلادی بازمی‌گردد. کاشی‌های قدیمی و آثار سرامیکی موجود در این ساختمان هم شاهدی زنده بر قدمت طولانی این بنا هستند.

در موزه باستان شناسی استانبول چه می بینیم؟

موزه باستان شناسی استانبول ترکیه 3 ساختمان اصلی تحت عنوان موزه باستان شناسی، موزه شرق باستان و موزه هنر اسلامی دارد که هرکدام بخش‌های متعددی را شامل می‌شوند. در سالن‌ها و گالری‌های مختلف این مجموعه، آثار نفیسی همچون کتیبه‌ها، مجسمه‌ها و سنگ‌نوشته‌ها در انتظار گردشگران است.

در ادامه همراه ما باشید تا سری به بخش‌های جذاب این موزه قدیمی بزنیم.

سالن اصلی موزه

در سالن اصلی موزه می‌توانید از سنگ قبرهایی بسیار قدیمی دیدن کنید. در این سالن، آثاری نفیس از دوره تسلط ایران بر آناتولی، تابوت‌هایی شگفت‌انگیز از اسکندر و زنان عزادار، مجسمه‌های شهر زنجیرلی، نسخه‌ای از ستون پیروزی نارام سین پادشاه آکد، معاهده قادش بین مصر و هیتی و آثار ارزشمند دیگری از تمدن مصر، آناتولی و بین‌النهرین به چشم می‌خورد.

در سالن اصلی موزه، یک اتاق دیدنی هم با عنوان سه شهر مرمری آناتولیا وجود دارد که در آن مجسمه‌هایی متعلق به دوره یونان و روم باستان نگهداری می‌شود. این مجسمه‌ها میلتوس (Miletus)، آفرودیسیاس (Aphrodisias) و افسوس (Ephesus) نام دارند.

بد نیست بدانید که در سالن اصلی موزه چیزی بالغ بر 75 هزار نوشته به خط میخی وجود دارد که بازدید از آن برای اهالی تاریخ‌دوست خالی از جذابیت نیست.

موزه باستان شناسی استانبول

موزه باستان شناسی در استانبول

سالن شرق باستان

در سالن شرق باستان همان‌طور که از نامش پیداست، آثار متعلق به تمدن‌های نوظهور شرق نگهداری می‌شود. لباس‌های قدیمی، سنگ‌نوشته‌ها و وسایل مختلفی که سبک زندگی و فرهنگ آن دوره را به نمایش می‌گذارند، از جمله اقلام ارزشمند و نفیس موجود در این سالن هستند.

ساختمان موزه شرق باستان در ابتدا بخشی از دانشکده هنرهای زیبا بود که با گذشت زمان جای خود را به این موزه داد.

سالن هنر اسلامی

سالن هنر اسلامی همه رونق خود را از عثمان حمدی بیگ دارد. در این سالن آثاری ارزشمند و گرانبها از لبنان و شهرهای اطراف آن نگهداری می‌شود که همگی توسط عثمان حمدی بیگ کشف شده‌اند. جالب است بدانید که آثار موجود در این سالن، شرایط را برای انجام پژوهش‌های تاریخی بسیاری مهیا کرده است. از همین رو، برای آثار موجود در سالن هنر اسلامی موزه می‌توان ارزش فرهنگی هنری قائل شد.

نمونه‌های فاخر خطاطی و خوشنویسی اشعار و آیات قرآن، آثار سفالی، نسخه‌های خطی، فرش و قالی، جواهرات و زیورآلات، ابزارهای موسیقی سنتی و مجسمه‌ها و تندیس‌ها از جمله اشیای گرانبهای موجود در سالن هنر اسلامی هستند که تاریخ و فرهنگ جوامع اسلامی را به نمایش می‌گذارند.

تابوت های پادشاهان تاریخی

بخش مهمی از موزه باستان شناسی استانبول که از آن به عنوان پربازدیدترین بخش موزه یاد می‌کنند، تابو‌ت‌های پادشاهان است. تابوت‌ها به پادشاهان مدفون در گورستان صیدون تعلق دارند که با همت عثمان حمدی بیگ کشف شده‌اند.

نکته اعجاب‌آمیز این تابوت‌ها، برملا کردن تاریخ دوره‌های مختلف است. کافی است به اشکال و مجسمه‌هایی که روی تابوت‌ها نقش بسته‌اند، نگاهی هوشمندانه و دقیق بیندازید تا به گنیجنه‌ای ارزشمند از تاریخ این سرزمین دست پیدا کنید. از جمله تابوت‌های مهم موجود در این بخش می‌توان به تابوت سیدامارا، تابوت لیسیان و تابوت‌های ساتراپ اشاره کرد.

گالری موزه باستان شناسی استانبول

یکی از معروف‌ترین بخش‌های موزه قدیمی ترکیه، گالری موزه باستان‌شناسی استانبول است. این گالری همان جایی است که گردشگران می‌توانند تاریخ شهر استانبول را از روز نخست پیدایش تا دوره امپراتوری عثمانی مرور کنند.

موزه باستان شناسی ترکیه

موزه باستان شناسی ترکیه

پارک گلخانه؛ حصاری باصفا دورتادور موزه باستان شناسی ترکیه

پارک گلخانه استانبول که بیشتر با نام گلهانه شناخته می‌شود، کاخ موزه توپکاپی و موزه باستان‌شناسی را در دل خود جای داده است. این پارک قدیمی، یادگار دوران امپراطوری عثمانی محسوب می‌شود. شاهان عثمانی ضمن تفرج در فضای سرسبز و دلگشای این باغ، آن را به عنوان مرکزی برای فرماندهی سیاسی خود انتخاب کرده بودند.

پارک گلهانه که به عنوان یکی از قدیمی‌ترین پارک‌های استانبول شناخته می‌شود، تا مدت‌ها محصور بود و عموم مردم اجازه بازدید از آن را نداشتند. تا اینکه در حدود 120 سال پیش، دروازه‌های این باغ باصفا به روی مردم باز شد.

باغ گلهانه نام خود را از رزهای بی‌شماری دارد که در این مجموعه به چشم می‌خورند. البته به‌جز گل رز، گل لاله، درختان گردو و بلوط هم در این باغ دیده می‌شوند که عمر بسیاری از آن‌ها بیشتر از 100 سال است.

مشهورترین آثار موزه باستان شناسی استانبول

همان‌طور که گفتیم، در موزه باستان شناسی ترکیه بیش از یک میلیون اثر تاریخی متعلق به تمدن‌های گوناگون در این کشور نگهداری می‌شود. در بخش‌های قبلی اشاره‌ای کوتاه به دیدنی‌های مهم این مجموعه باستانی داشتیم. در ادامه، فهرست کاملی از گنجینه‌های ارزشمند موجود در موزه را با شما به اشتراک می‌گذاریم.

این آثار عبارتند از:

  • نقش‌برجسته‌های زیبای سیمورگ

  • نیم‌تنه‌های اسکندر مقدونی و زئوس

  • 800 هزار سکه، مهر، تزیینات و مدال عثمانی

  • دو مورد از سه لوح مربوط به پیمان صلح مصر و هیتی (قدیمی‌ترین معاهده صلح در جهان با نام عهدنامه قادش)

  • سر مجسمه اسکندر مقدونی

  • کتیبه سیلوآ

  • قبر پالمیرا

  • مجسمه‌هایی باشکوه از افسوس، آفرودیسیاس، میلتوس، زنجیرلی، اوکئانوس، اسکندر لاهدی، تپه ویزا و تابوت زنان عزادار

  • مقبره لیکیان و تابنیت و تابوت لیسیان، الکساندر، سیدامارا و ساتراپ

  • ستون نارام سین پادشاه آکد

  • سنگ نوشته سیالوم

  • تصاویر کاشی لعاب‌دار از دروازه ایشتار بابل

موزه ی باستان شناسی استانبول ترکیه

موزه باستان شناسی در استانبول

ساعت کاری و قیمت بلیط موزه باستان شناسی استانبول

موزه باستان شناسی استانبول همه‌روزه از ساعت 9 صبح تا 6 بعدازظهر میزبان گردشگران و علاقه‌مندان است. البته ناگفته نماند که این مجموعه از ساعت 5:30 بعدازظهر به بعد، دیگر پذیرای هیچ گردشگری نخواهد بود.

از آنجایی که باجه فروش بلیط در ساعت 4:30 بعدازظهر بسته می‌شود، باید یک ساعت قبل از پایان وقت بازدید، برای خرید بلیط اقدام کنید.

هزینه بازدید از این موزه در سال 2025 برای هر نفر 15 یورو است.

آدرس موزه باستان شناسی استانبول و مسیر رسیدن به آن

موزه باستان‌شناسی که به ترکی به آن İstanbul Arkeoloji Müzesi گفته می‌شود، در محله معروف سلطان احمد و در ضلع شمالی پارک گلخانه قرار دارد. نزدیک‌ترین ایستگاه مترو استانبول به این موزه، ایستگاه احمت یا سلطان احمد در خیابان علمدار است که تا این مجموعه به اندازه 10 دقیقه پیاده‌روی فاصله دارد.

اگر از میدان تکسیم استانبول قصد رفتن به این موزه را دارید، ابتدا باید سوار فونیکولار F1 شوید و در کاباتاش توقف کنید. از کاباتاش تا موزه را هم با خط تراموا T1 طی کنید. مقصد آخر شما ایستگاه تراموا گلخانه خواهد بود.

موقعیت جغرافیایی موزه باستان شناسی استانبول روی نقشه گوگل

موزه باستان شناسی استانبول؛ نخستین موزه تاریخی ترکیه

بازدید از موزه باستان شناسی استانبول، به معنای سیاحت در دنیای پر رمز و راز و شگفت‌انگیز تاریخ است. این مجموعه باشکوه به لطف میزبانی از صدها هزار اثر تاریخی، لحظاتی فوق‌العاده جذاب و سرگرم‌کننده را برای گردشگران به ارمغان می‌آورد.

چنانچه به بازدید از این موزه و دیگر جاهای دیدنی استانبول علاقه‌مند شده‌اید، با خرید بلیط هواپیما استانبول و یا تور ترکیه می‌توانید از آن دیدن کنید.

سوالات متداول

این موزه در محله سلطان احمد و در فاصله چند قدمی از کاخ توپکاپی قرار دارد.
هزینه ورود به این موزه برای هر نفر 15 یورو است.
پارک گلخانه، کاخ توپکاپی و مسجد سلطان احمد از معروف‌ترین جاذبه‌های نزدیک به این موزه هستند.
بخش نظرات

اپلیکیشن تریپ

با تریپ، سفر به دور دنیا فقط چند کلیک با شما فاصله داره! از مقایسه قیمت‌های پرواز و هتل گرفته تا رزرو تورهای هیجان‌انگیز

دانلود نسخه IOS

دانلود نسخه اندروید

QRcode
برای دانلود اسکن کنید
اپلیکیشن رزرو پرواز تریپ
6Lcvc3kaAAAAALAILAp0jE_FSwTasfoo6HDqw6Xc