https://gateway.trip.ir/api/

میدان نقش جهان؛ یک دنیای تاریخی در اصفهان

به روز رسانی: 01 اردیبهشت ، 1404 جاذبه های گردشگری

میدان نقش جهان اصفهان

میدان نقش جهان که قدیمی‌ترها آن را با نام میدان شاه یا میدان امام هم می‌شناسند، گل سرسبد تمام دیدنی‌های تاریخی ایران محسوب می‌شود. در این میدان تجمع باشکوهی از بهترین آثار تاریخی هنر دست معماران ایرانی به چشم می‌خورد. وجود همین بناهای قدیمی ارزشمند هم سبب شده تا میدان امام جزء نخستین آثار ایرانی باشد که پایش به دفتر ثبت میراث جهانی یونسکو باز می‌شود. عجایب و شگفتی‌های زیادی نام نقش جهان را بر سر زبان‌ها انداخته که اگر تا انتهای این مطلب همراه ما باشید، با جزئیات کامل آن‌ها آشنا می‌شوید.

میدان نقش جهان کجاست؟

میدان نقش جهان (Naqsh-e Jahan Square) با مساحتی بالغ بر 89600 مترمربع دومین میدان بزرگ دنیا بعد از میدان تیان آن من پکن است. این میدان  که در طول تاریخ فرازوفرودهای بسیاری را پشت سر گذاشته، امروز به عنوان اصلی‌ترین جاذبه دیدنی شهر اصفهان شناخته می‌شود.

میدان امام اصفهان در ضلع شمالی شهر اصفهان قرار دارد. جالب است بدانید که این میدان در طول تاریخ با نام‌های مختلفی شناخته می‌شده که از معروف‌ترین آن‌ها می‌توان به میدان شاه، میدان قصر، میدان نو، میدان بزرگ، میدان سلطنتی و میدان اصلی اشاره کرد. میدان امام میدانی مستطیلی‌شکل است که دورتادور آن را 200 حجره در 2 طبقه احاطه می‌کنند. طول این میدان باشکوه 560 متر و عرض آن 160 متر است.

لوکیشن میدان نقش جهان اصفهان

تاریخچه میدان نقش جهان؛ روایتی از شکوه صفوی تا امروز

شنیدن تاریخ پرفرازونشیب میدان امام نقش جهان به اندازه تماشای عالی‌قاپو می‌تواند جذاب و دلچسب باشد. پس، از شما دعوت می‌کنیم در این بخش که قرار است تاریخ ساخت میدان را با هم مرور کنیم، همراه ما باشید.

دوره تیموری و سلجوقیان

آنچه امروز آن را به عنوان میدان امام اصفهان می‌شناسیم، در دوره قبل از صفویه باغی بزرگ بوده است که مرکز آن را کوشک می‌نامیده‌اند. این باغ در دوره تیموری و آق‌قویونلوها محل استقرار کاخ‌ها و ساختمان‌های دولتی بوده است. جالب است بدانید که در همین دوره از باغ کوشک به عنوان محلی برای برپایی جشن‌ها و اعیاد ملی همچون نوروز استفاده می‌کرده‌اند. در دوره سلجوقی این میدان ضمن برگزاری جشن‌های نوروز محلی برای اعدام محکومان نیز بوده است.

دوره صفویه

دوره سلطنت صفویان که آغاز می‌شود، میدان نقش جهان اصفهان هم رونق بیشتری پیدا می‌کند. در این دوره شاه‌عباس با هدف توسعه شهر دستور ساخت این میدان را صادر می‌کند. در اسناد و روایت‌های تاریخی از سال 1011 تا سال 1025 قمری به عنوان سال ساخت میدان یاد کرده‌اند. ناگفته نماند که کار تزئین مساجد و بناهای تاریخی نیز از سال 1025 قمری آغاز شد و در دوره جانشینان شاه عباس صفوی به اتمام رسید.

شکوه و جلال میدان امام اصفهان با روی کارآمدن آخرین شاهان صفوی تنزل پیدا کرد. شاه سلیمان و شاه سلطان حسین دو تن از پادشاهانی بودند که با بی‌تدبیری و عدم کاردانی خود بساط رونق و آبادانی را از میدان برچیدند. خشک‌شدن درختان و راکدشدن آب جاری‌شده در جوی‌ها از اتفاقات ناخوشایند همین دوره بود.

میدان نقش جهان در شب

میدان نقش جهان در شب

دوره قاجار و پهلوی

تخریب میدان نقش جهان در دوره قاجار و با حمله اشرف افغان به اصفهان به اوج خودش رسید. طی این حمله بخش‌های مهمی از میدان از جمله عمارت نقاره‌خانه نابود شدند. در نهایت با آمدن شاهان پهلوی میدان دوباره جان دیگری پیدا کرد. در دوره حکومت پهلوی بسیاری از بناهای تاریخی و حجره‌های قدیمی موجود در میدان مورد بازسازی و ترمیم قرار گرفتند و همین امر سبب شد تا دوباره شاهد جلال و شکوه میدان نقش جهان قدیم باشیم.

بد نیست بدانید که در سال 1313 مقارن با سلطنت رضاخان نام این میدان به فهرست آثار ملی ایران و در سال 1358 به میراث فرهنگی یونسکو افزوده شد. در سال‌های اخیر نیز ساخت برج آسمان‌خراش ارگ جهان‌نما حاشیه‌های زیادی به همراه داشت که در نهایت با دخالت یونسکو دو طبقه بالایی از این برج به منظور حفظ هویت فرهنگی میدان تخریب شد.

با افتتاح میدان بزرگ اصفهان توسط شاه‌عباس این میدان به میدان نو تغییر نام داد. تا پیش از پیروزی انقلاب نیز مردم این جاذبه را با نام دیگر آن یعنی میدان شاه می‌شناختند. با پیروزی انقلاب میدان نقش‌ جهان به میدان امام اصفهان تغییر عنوان داد. جالب است بدانید که هیچ‌کدام از این عناوین ماندگار نبودند و در نهایت این میدان نام اصیل خود یعنی میدان نقش جهان را دوباره بازپس گرفت.

نقش جهان اشاره به باغی دارد که قبل از ساخت میدان در این منطقه وجود داشته است. البته برخی از تاریخ‌دانان نقش جهان را نام شهری در آذربایجان می‌دانند که امروز به عنوان نخجوان شناخته می‌شود.

معماری و نحوه ساخت میدان امام اصفهان

در میان تمام میدان‌های مشهور جهان نام میدان امام اصفهان مثل الماس می‌درخشد. این جایگاه والا را هم می‌توان مرهون معماران برجسته این جاذبه دانست که با هنرنمایی‌های خلاقانه خود شکوه دیگری از معماری ایرانی را برای همه مردم دنیا به نمایش گذاشتند.

سازنده میدان نقش جهان معماران برجسته‌ای همچون شیخ بهایی، استاد محمدرضا و علی اکبر اصفهانی بودند که در طراحی‌های خود از سبک معماری میدان اصیل ایرانی بهره‌ بردند. برجسته‌ترین مصداق از این نوع سبک معماری را هم می‌توان میدان امیر چخماق یزد، میدان عتیق اصفهان، میدان شاه و میدان صاحب آباد قزوین دانست که منبع الهام اصلی در ساخت میدان شاه اصفهان بوده است.

 چهار طرف میدان نقش جهان را 4 بنای باشکوه عالی‌قاپو (مرکز حکومتی)، مسجد شیخ‌لطف‌الله (مرکز مذهبی)، مسجد شاه (مرکز اجتماعی) و بازار قیصریه (مرکز اقتصادی) احاطه می‌کنند. دورتادور میدان هم حجره‌هایی آجری به چشم می‌خورند که جایگاه اصلی عرضه و فروش آثار هنری و صنایع‌دستی اصفهان هستند.

یکی از جذابیت‌های معماری این منطقه در گذشته، بناها و باغات سرسبزی بوده که پشت میدان نقش جهان را احاطه می‌کرده و مقصد نهایی همه آن‌ها به زاینده‌رود ختم می‌شده است. شوربختانه در طول زمان، بسیاری از این بناها و باغات ویران شدند و از میان آن‌ها فقط کاخ چهل‌ستون و کاخ هشت بهشت جان سالم به در بردند.

معماری نقش جهان اصفهان

میدان نقش جهان اصفهان

کاربردهای میدان نقش جهان؛ از چوگان بازی تا رژه های ارتشی

سفرنویسان خارجی که از میدان امام اصفهان دیدن کرده‌اند، از این منطقه به عنوان بهترین و زیباترین جاذبه جهان نام می‌برند. میدان امام نه فقط از نظر معماری که به دلیل هویت قدیمی‌اش جایگاه محبوبی در قلب مردم دنیا دارد.

این میدان همان‌طور که گفتیم، در ایام قدیم و به ویژه در دوره سلطنت پادشاهی صفوی میزبان بسیاری از جشن‌ها و اعیاد ملی مانند نوروز بوده است. در همین دوره ارتش در میدان شاه رژه می‌رفت و مردم در مناسبت‌های مختلف در این منطقه دور هم جمع می‌شدند.

چوگان بازی در میدان نقش جهان اصلی‌ترین هویت این میدان را تشکیل می‌دهد که امروز دیگر به دست فراموشی سپرده شده است. جالب است بدانید که بزرگ‌ترین و اولین میدان چوگان دنیا همین میدان نقش جهان بوده که بعدها الهامی برای ساخت میدان چوگان در نقاط مختلف جهان شد. ناگفته نماند که از آن روزگار تنها دو دروازه سنگی چوگان به یادگار مانده است.

برپایی جمعه‌بازار در قلب میدان، اجرای نمایش‌های مختلف و چراغانی‌کردن میدان در اعیاد مختلف هم از دیگر فعالیت‌های جذابی بوده که به این منطقه روح و زندگی می‌بخشیده است.

عجایب میدان نقش جهان؛ رازهایی نهفته در قلب اصفهان

در ایران معجزه‌ای به نام نقش جهان وجود دارد که شگفتی‌های آن کم نیست. شاید اولین و بزرگ‌ترین شگفتی این منطقه وسعت بالای مساحت میدان نقش جهان باشد که آن را در ردیف‌های اول میادین بزرگ دنیا قرار می‌دهد. جالب است بدانید که میدان‌های مشهور جهان مانند میدان سرخ مسکو و میدان سلطنتی بروکسل از نظر وسعت یارای رقابت با نقش جهان را ندارند.

چیدمان خاص حجره‌ها در کنار هم اعجاب دیگری از میدان امام اصفهان است که هر کسی با دیدن آن انگشت‌به‌دهان می‌ماند. حالا به این جذابیت حضور چهار بنای تاریخی میدان نقش جهان را هم اضافه کنید که با معماری خاص، مناره و گنبد زیبا و تزئینات باشکوه اسباب شگفتی هر گردشگری را فراهم می‌کنند.

از همه این موارد که بگذریم، شاید بتوان ابعاد میدان نقش جهان را اصلی‌ترین راز محبوبیت این جاذبه دانست. میدان امام برخلاف تمام میدان‌های دنیا که دایره‌ای‌شکل یا بیضی‌شکل هستند، ابعادی مستطیلی دارد و همین تفاوت ظاهری آن را از تمام میادین معروف جهان متمایز می‌کند.

میدان نقش جهان از بالا

میدان نقش جهان از بالا

نقش میدان امام اصفهان در آثار ادبی و هنری جهان

ردپای میدان نقش جهان را در آثار ادبی و هنری بی‌شماری می‌توان یافت. جایگاه والای فرهنگی و تاریخی این میدان آن را به عنصری ثابت در داستان‌ها، رمان‌ها، مستندها، فیلم‌ها و حتی اشعار شاعران بزرگ تبدیل کرده است.

اولین و برجسته‌ترین تاثیر میدان امام اصفهان را می‌توان در طراحی‌های و معماری‌های دوره معاصر مشاهده کرد. ناگفته نماند که بسیاری از نقاشان این میدان را سوژه اصلی نقاشی‌ها و طراحی‌های خود قرار می‌دهند. اگر در اشعار شاعران بزرگی همچون سعدی و حافظ هم جست‌وجو کنید، می‌توانید حضور پررنگ این میدان را در تمثیل‌ها بیابید.

از آثار فاخر ایرانی که در آن ردپایی از میدان نقش جهان اصفهان وجود دارد، می‌توان به فیلم‌های بید مجنون، آسمان محبوب، سیزده‌به‌در، مستند ایران سرزمین چهار فصل، رمان‌های مهدی یزدانی خرم و علی‌اکبر افشار و نقاشی‌های هنرمندان برجسته‌ای مثل کمال‌الملک، حسین زنده رودی و علی اکبر صادقی اشاره کرد.

جالب است بدانید که این میدان باشکوه تنها منبع الهامی برای هنرمندان ایرانی نبوده است. بسیاری از نقاشان و هنرمندان خارجی نیز با تاثیرپذیری از این جاذبه آثار هنری خود را خلق کرده‌اند. جان فلیکس هینری (John Felix Henri)، آگوست کنت (Auguste Courbet)، ادوارد دلاکروا (Eugene Delacroix)، و رابرت بارتلمی (Robert Barthelmy) از معروف‌ترین این هنرمندان هستند.

بناهای تاریخی و جاهای دیدنی میدان نقش جهان

میدان نقش جهان اصفهان در گذشته کاربری‌های مختلفی داشته است. بناهای تاریخی موجود در این میدان هم هرکدام نمادی مهم از ابعاد مهم سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و مذهبی این منطقه به شمار می‌رفته‌اند. در این بخش قرار است سری به جاهای دیدنی اصفهان در این میدان بزنیم و از ماهیت و معماری آن‌ها برایتان بگوییم.

1. فضای اصلی میدان

در فضای بزرگ نقش جهان اصفهان می‌توانید خوش‌ترین ساعات عمرتان را سپری کنید. قلب این میدان را حوضی بزرگ با فواره‌های متعدد تشکیل می‌دهد. در اطراف میدان هم همان‌طور که گفتیم حجره‌هایی آجری به چشم می‌خورد که صنایع‌دستی اصفهان را عرضه می‌کنند. لابه‌لای این حجره‌ها 4 بنای مشهور تاریخی یعنی عالی‌قاپو، مسجد شاه، مسجد شیخ‌ لطف‎‌الله و بازار قیصریه خودنمایی می‌کنند.

جالب است بدانید که از تمام گذرگاه‌های موجود در میدان می‌توانید به مناطق مهم شهر اصفهان راه پیدا کنید. دورتادور میدان را هم نیمکت‌هایی قرار داده‌اند تا گردشگران بعد از سیاحت کامل مناظر تاریخی این منطقه رفع خستگی کنند.

2. مسجد شاه عباسی

جنوب میدان نقش جهان با مسجد شاه آن صفایی دیگر پیدا می‌کند. در مسجد شاه‌ عباسی اصفهان باید سربه‌هوا باشید. این مسجد که یادگاری از شاه عباس صفویه است، به درستی شکوه معماری آن دوره را به رخ بازدیدکنندگان می‌کشد. مسجد اصفهان نقش جهان با نام‌های دیگری هم شناخته می‎‌شده که معروف‌ترین آن‌ها مسجد سلطنتی و مسجد امام بوده‌اند.

سردر هشتی این مسجد به همراه کاشی‌کاری‌های فیروزه‌ای رنگی که زیبایی آن را صدچندان می‌کنند، نخستین چیزی است که نگاه گردشگران را به خود میخکوب می‌کند. مناره و گنبد فیروزه‌ای‌رنگ، طاق‌نماها، حوض آب و کتیبه‌های حک‌شده بر سردر این بنا  هم که یادگاری از علیرضا عباسی، محمدصالح امامی، محمدرضا امامی و عبدالباقی تبریزی هستند، بخش دیگری از زیبایی‌های مسجد را به نمایش می‌گذارند.

مسجد شاه عباسی

3. مسجد شیخ لطف الله

مسجد شیخ لطف‌الله پیشکشی از شاه‌ عباس صفوی به شیخ لطف‌الله، یکی از علمای شیعه ساکن در لبنان، بود. این مسجد از نظر معماری شباهت زیادی با مسجد شاه دارد؛ بااین‌حال، زمانی که قدم در صحن این بنا بگذارید، متوجه تفاوت‌های ظریف میان این دو مسجد خواهید شد.

از آنجایی که مسجد شیخ لطف‌الله مسجدی مختص خاندان سلطنتی بوده و عموم مردم اجازه ورود به این بنا را نداشته‌اند، معماران، این بنا را بدون مناره ساختند. این بنا صاحب گنبدی 32 متری است که ساخت آن چیزی حدود 17 سال زمان برده است. در مرکز این گنبد طاووسی را طراحی کرده‌اند که با تابش نور پرهایش نمایان می‌شود.

4. عمارت عالی قاپو

اسطوره معماری در نقش جهان عمارت عالی قاپو است که اگر ساعت‌ها زمان را صرف تماشای آن کنید، باز از دیدن این همه زیبایی سیر نمی‌شوید. این عمارت طی 100 سال و در دوره سه تن از پادشاهان صفوی یعنی شاه عباس اول، شاه عباس دوم و شاه سلطان حسین ساخته شده است.

در دوره شاه عباس اول این بنا عمارتی 1 طبقه تحت‌عنوان قصر دولت‌خانه بود که بعد با روی کارآمدن جانشینان شاه عباس توسعه و گسترش پیدا کرد. درحال‌حاضر این کاخ مجلل 6 طبقه با زیربنایی حدود 1800 مترمربع دارد. اتاق‌های استراحت، تالار پذیرایی و تالار موسیقی فضای داخلی این بنا را پوشش می‌دهند. بازتاب صدا در قسمت ورودی کاخ و تزئینات مجللی که در گوشه‌وکنار کاخ به چشم می‌خورد، همگی پازلی از شکوه و جلال این عمارت محسوب می‌شوند.

عمارت عالی قاپو اصفهان

عمارت عالی قاپو

5. سردر قیصریه

دروازه ورود به بازار میدان نقش جهان سردر قیصریه است. این سردر در گذشته بنایی 3 طبقه بود که در اثر تخریب‌های دوره قاجار یکی از طبقات خود تحت‌عنوان نقاره‌خانه را از دست داد.

درحال‌حاضر سردر قیصریه صاحب 1 دروازه ورودی اصلی، 4 در فرعی و 1 حوض آب است. آثار هنری برجسته‌ای هم بالای این سردر چشم‌ها را نوازش می‌کنند که ساعت قلعه پرتقالی‌های هرمز، ناقوس دیر هرمز و نقاشی‌هایی به قلم رضا عباسی بهترین و زیباترین آن‌ها قلمداد می‌شوند.

6. توحیدخانه

در پشت عمارت عالی‌قاپو بنایی به عنوان توحیدخانه وجود دارد که امروز دیگر نه با این نام بلکه با عنوان دانشگاه هنر اصفهان شناخته می‌شود. توحیدخانه در دوره صفوی زندان کاخ بود که با گذشت زمان به محلی برای عبادت صوفیان تبدیل شد. زندان توحیدخانه زندانی معمولی نبود؛ در این بنا زندانیان به محراب عبادت هدایت می‌شدند تا ضمن طلب بخشش از خداوند اسباب هدایت آن‌ها به راه راست نیز فراهم شود. جالب است بدانید که در دوره شاه عباس هیچ‌کسی حق ورود سلاح به این زندان را نداشت.

توحیدخانه در دوره قاجار کم‌کم رونق خود را از دست داد و در دوره پهلوی با انجام بازسازی‌های مختلف به بخشی از دانشگاه هنر اصفهان تبدیل شد.

توحیدخانه اصفهان

توحیدخانه اصفهان

7. بناهای تخریب شده

از مهم‌ترین جاذبه های میدان نقش جهان گفتیم و حالا بد نیست اشاره‌ای کوتاه به دیدنی‌هایی داشته باشیم که زیر خروارها خاک مدفون شده‌اند. این میدان بناهای تاریخی بسیاری داشته که بخش زیادی از آن‌ها به دلیل بی‌کفایتی شاهان قاجاری نابود شده است.

صد و ده عراده توپ اسپانیایی که غنیمتی از فتح هرمز بودند، میله قپق به ارتفاع ۴۰ متر در مرکز میدان، عمارت ساعت و مدرسه خواجه‌ملک در جوار مسجد شیخ لطف‌الله، از جمله مهم‌ترین این بناهای تاریخی نابودشده هستند. دو سرستون مرمرین تخت جمشید نیز به این میدان پیشکش شد که درحال‌حاضر یکی از آن‌ها در موزه ایران باستان و دیگری در کاخ چهل‌ستون نگهداری می‌شود.

بازارهای میدان نقش جهان؛ گنجینه‌ای از هنر و اصالت ایرانی

از کنار بازارهای نقش جهان اصفهان که نمی‌توان بی‌تفاوت عبور کرد. بازارهای این منطقه اصیل‌ترین و زیباترین شکل از بازارهای سنتی ایران را به نمایش می‌گذارند. در ادامه به معرفی 3 بازار معروف نقش جهان خواهیم پرداخت.

1. بازار قیصریه

در میدان نقش جهان بازار قیصریه به عنوان اصلی‌ترین و بزرگ‌ترین بازار اصفهان شناخته می‌شود. این بازار هزارتویی پرپیچ‌وخم است که هر راسته از آن به صنفی خاص اختصاص دارد. راسته‌های مسگرها، زرگرها، کفش‌دوزها، قنادها، تفنگ‌سازها، خوانساری‌ها، فخر، گلشن و کلاه‌دوزها اصلی‌ترین راسته‌های این بازار را تشکیل می‌دهند. به‌جز حجره‌های متعدد که از مقابل آن‌ها نمی‌توان بی‌تفاوت عبور کرد، مدارس و مساجد مذهبی هم در این بازار به چشم می‌خورند که از نظر معماری حرف‌های زیادی برای گفتن دارند.

میدان نقش جهان بازار قیصریه

بازار قیصریه اصفهان

2. عتیقه فروشی های میدان امام

در میان حجره‌های صنایع‌دستی، آثار هنری و سوغات اصفهان در نقش جهان، عتیقه‌فروشی‌های جذابی هم پیدا می‌شود که اگر به دنیای نوستالژی و عتیقه علاقه‌مند باشید، نباید گشت‌وگذار در آن‌ها را از دست بدهید. نگارستان نیکخواه، گالری جم و عتیقه‌فروشی نکوئی معروف‌ترین عتیقه فروشی میدان امام اصفهان هستند.

3. نقره فروشی های میدان شاه عباس

اگر دالان‌های مختلف بازار قیصریه را پشت سر بگذارید، به یکی از بهترین و جذاب‌ترین بازارهای معروف این منطقه یعنی نقره‌فروشی‌ها می‌رسید. نقره و سنگ‌فروشی سید، گالری نقره نقش جهان، زیورآلات نقره دست‌ساز توپال اصفهان و بازار نسیه در فهرست معروف‌ترین نقره فروشی میدان امام اصفهان قرار دارند.

آدرس میدان نقش جهان و مسیر رسیدن به آن

میدان نقش جهان در ضلع شمالی شهر اصفهان قرار گرفته و با فرودگاه شهید بهشتی اصفهان، 27 کیلومتر فاصله دارد. بنابراین اگر قصد سفر با بلیط هواپیما اصفهان را دارید، توصیه می‌کنیم بازدید از میدان را به روز آخر موکول نکنید.

خیابان سپه، خیابان حافظ و خیابان استانداری 3 مسیر ورودی اصلی به این میدان هستند. برای رفتن به میدان امام از خیابان سپه باید خودرو خود را در یکی از پارکینگ‌های دروازه دولت پارک کنید و مسیر سپه تا میدان را پیاده بروید. امروزه این خیابان تنها به تردد عابران پیاده اختصاص دارد.

اگر قصد دارید از خیابان استانداری وارد میدان شوید، باید از میدان امام حسین به سمت خیابان گلدسته بروید. سپس وارد یکی از دو خیابان هشت بهشت یا بهشتی‌نژاد شوید تا در نهایت به خیابان استانداری برسید. در این خیابان هم چند پارکینگ عمومی برای پارک خودرو وجود دارد.

در نهایت اگر قرار است از سمت حافظ به میدان راه پیدا کنید، باید مسیر زیرگذر میدان امام علی به سمت خیابان هاتف را طی کنید. سپس وارد خیابان نشاط شوید و رانندگی در این مسیر را ادامه دهید تا به چهارراه حافظ برسید. در نهایت در خیابان حافظ یا نشاط خودرو را پارک کنید و پیاده به سمت میدان بروید.

برای کسانی هم که قصد دارند با وسایل نقلیه عمومی خود را به میدان برسانند، ایستگاه اتوبوس بیمارستان خورشید در خیابان استانداری، ایستگاه اتوبوس دروازه دولت در خیابان سپه و ایستگاه مترو دروازه دولت نزدیک‌ترین و بهترین گزینه هستند.

بهترین فصل و ساعات بازدید از میدان نقش جهان

میدان امام در تمام فصول و در همه ایام سال زیبایی‌ها و جذابیت‌های خاص خودش را دارد. البته باید اعتراف کنیم که میدان نقش جهان در پاییز و بهار رنگ‌وبوی دیگری پیدا می‌کند. در این دو فصل مناظر طبیعی میدان جلوه‌ای فوق‌العاده تماشایی پیدا می‌کنند. ضمن اینکه هوای اصفهان نیز در این ایام خنک و دل‌انگیز است.

توصیه می‌کنیم اگر بهار یا تابستان به اصفهان سفر کردید، لذت حضور در میدان نقش جهان در شب را به هیچ قیمتی از دست ندهید. در این دو فصل می‌توانید بساط دورهمی و پیک‌نیک را روی چمن‌های میدان پهن کنید و غرق در نورپردازی‌های خاص بناهای تاریخی این منطقه شوید.

میدان نقش جهان اصفهان

عکس میدان نقش جهان اصفهان

چایخانه ها و کافه های میدان نقش جهان

صرف صبحانه، نوشیدن فنجانی قهوه یا سفارش شربتی سنتی در یک کافه یا چایخانه میدان نقش جهان، یکی از دلچسب‌ترین فعالیت‌هایی است که هر گردشگری می‌تواند تجربه کند. پس اگر اهل کافه‌گردی هستید، چایخانه‌ها و کافی‌شاپ‌های زیر را در نظر داشته بشید:

  • چایخانه چاه حاج میرزا (کافه آزادگان): در فاصله 3 کیلومتری از بازار قیصریه، کوچه بازار لوافها
  • شربت‌سرای روزگار: در فاصله 70 متری مسجد شیخ لطف الله
  • کافه لفت (404): در فاصله 3 کیلومتری از بازار قیصریه
  • کافه صلح: جنب سردر قیصریه
  • کافه رستوران مس و قالی: در فاصله 3 کیلومتری از بازار مسگرهای نقش جهان
  • کافه موزه: در فاصله 55 متری از مسجد شیخ لطف‌الله
  • شربت‌سرای بازار: در فاصله 51 متری از مسجد شیخ لطف‌الله
  • کافه گالری میراث: جنب مسجد شیخ لطف‌الله
  • کافه هو: در فاصله 850 متری مسجد شاه نقش جهان
  • کافه میدون: در فاصله 76 متری مسجد شاه نقش جهان
  • کافه باغ خلفا: در فاصله 750 متری مسجد شیخ لطف‌الله

کافه خلفا اصفهان

کافه خلفا

رستوران های میدان امام اصفهان؛ چشیدن طعم خوراک سنتی در نصف جهان

معماری زیبا و خیره‌کننده رستوران در میدان امام اصفهان اشتهای هرکسی را باز می‌کند. البته ظاهر زیبا و دکور جذاب، فقط یک حسن رستوران‌های سنتی این میدان است. منوی متنوع و دستپخت عالی سرآشپزان، اصلی‌ترین عاملی است که پای گردشگران را به این رستوران‌ها باز می‌کند. از معروف‌ترین و بهترین رستوران های اصفهان در میدان امام می‌توان به فهرستی از موارد زیر اشاره کرد:

  • رستوران سنتی اصفهان میدان نقش جهان: در فاصله 38 متری از مسجد شیخ لطف‌الله، سرای هنرمندان اسپادانا
  • رستوران سنتی عتیق: ابتدای خیابان حافظ، در فاصله 1.8 کیلومتری از مسجد شیخ لطف‌الله
  • کافه رستوران همدم‌السلطنه: در فاصله 1.9 کیلومتری از مسجد شیخ لطف‌الله
  • کافه رستوران عمارت نمکدان: در فاصله 120 متری مسجد شاه نقش جهان
  • کافه رستوران خانه مینیاتور: در فاصله 22 متری مسجد شاه نقش جهان
  • کافه رستوران بهادرخان: در فاصله 1.8 کیلومتری مسجد شیخ لطف‌الله
  • رستوران آتور: ابتدای خیابان حافظ، در فاصله 1.8 کیلومتری مسجد شیخ لطف‌الله
  • کباب و بریان محمد: در فاصله 1.8 کیلومتری مسجد شیخ لطف‌الله
  • کافه رستوران شمس‌العماره: در فاصله 1.8 کیلومتری مسجد شیخ لطف‌الله

پارکینگ های عمومی اطراف میدان نقش جهان اصفهان

میدان نقش جهان پارکینگ های متعددی دارد تا گردشگرانی که با خودرو شخصی از این جاذبه دیدن می‌کنند، دغدغه پارک خودرو را نداشته باشند. از اصلی‌ترین و نزدیک‌ترین پارکینگ‌ها به این میدان می‌توان به پارکینگ عمومی میدان، پارکینگ آگاهی، پارکینگ عمومی پشت مطبخ، پارکینگ میدان نقش جهان اصفهان و پارکینگ جهان‌نما اشاره کرد.

هتل‌های میدان امام اصفهان؛ اقامتی شاهانه در قلب تاریخ

برای تجربه اقامتی شاهانه در دل میدان نقش جهان و داشتن چشم‌اندازی زیبا از شاهکارهای معماری این منطقه، هتل‌های موجود در نقش جهان می‌توانند اقامتگاهی ایده‌آل و تمام‌عیار باشند. بوتیک هتل شیخ لطف‌الله، هتل جام فیروزه، بوتیک هتل منزل یزدان، بوتیک هتل هنر و هتل پارتیکان در زمره بهترین هتل های اصفهان قرار دارند. ناگفته نماند که در بیرون از میدان امام هم هتل‌های درخشان و درجه‌یکی جا خوش کرده‌اند که اقامتی مجلل و رویایی را برای شما رقم می‌زنند. هتل شاه عباسی اصفهان و هتل بوتیک قصر منشی از بهترین این هتل‌ها به شمار می‌روند.

بازدید از دیگر جاذبه های اصفهان پس از تماشای میدان نقش جهان

اصفهان شهر عجایب و شگفتی‌هاست. اگر همه روزهای سفر را به گشت‌وگذار در میان دیدنی‌های این شهر اختصاص دهید، باز هم زمان کم می‌آورید. در ادامه جاذبه‌های مهم هم‌جوار با میدان نقش جهان را به شما معرفی خواهیم کرد:

  • خیابان چهارباغ عباسی: بهترین چهارباغ ایران متعلق به دوره صفویه است که با میدان امام 1 کیلومتر فاصله دارد.
  • کاخ چهل ستون: کاخی با 20 ستون است که معماری آن همه را مجذوب خود می‌کند. فاصله میدان نقش جهان تا چهل ستون 1.2 کیلومتر است.
  • سی و سه پل: از پل‌های معروف ایران است. فاصله میدان نقش جهان تا سی و سه پل 1.7 کیلومتر است.
  • پل خواجو: یکی از پل‌های تاریخی ایران که نمایی فوق‌العاده زیبا از زاینده‌رود را به نمایش می‌گذارد. این پل در فاصله 2.9 کیلومتری از نقش جهان قرار دارد.
  • خانه مشیرالملک: خانه‌ای تاریخی با معماری باشکوه است که به خاندان مشیر انصاری در دوره صفویه تعلق دارد. فاصله این خانه قدیمی تا نقش جهان 2.6 کیلومتر است.
  • کاخ هشت بهشت: از کاخ‌های باشکوه ایران که فاصله‌ای 500 متری با نقش جهان دارد.
  • انگورستان ملک‌التجار: تزئینات و معماری خاص این بنا آن را به یکی از بهترین دیدنی‌های اصفهان تبدیل کرده است. این بنای قدیمی در فاصله 1.5 کیلومتری از میدان امام قرار دارد.

در سفر به اصفهان میدان نقش جهان را دریابید!

اگر در سفرتان به اصفهان قرار باشد تنها از یکی از جاذبه‌های مهم این شهر دیدن کنید، قطعا میدان نقش جهان خواهد بود. این میدان که آینه‌ای تمام‌نما از اصالت، فرهنگ و هنر ایرانی محسوب می‌شود، جزئیات بی‌شماری دارد که توجه به تمامی آن‌ها با یک بار تماشا شدنی نیست! بنابراین سپاس‌گزار خواهیم شد که اگر نکته‌ای از عجایب این میدان می‌دانید، برایمان بنویسید.

اما اگر هیچوقت فرصت دیدار با این میدان تماشایی برایتان مهیا نشده، سری به مطلب راهنمای سفر به اصفهان بزنید و برای بستن کوله‌بار سفر، آماده شوید. یادتان نرود که منتظر خواندن خاطرات شنیدنی شما از تماشای نقش جهان زیبا هستیم.

سوالات متداول

این میدان در قلب شهر اصفهان قرار دارد.
شاه عباس صفوی دستور ساخت میدان را صادر کرد.
این میدان 378 سال پیش ساخته شده است.
ساخت خود میدان حدود 15 سال طول کشیده است.
این میدان مرکز اصلی بازی چوگان بوده است.
این میدان دو مسجد با عنوان مسجد شاه عباسی و مسجد شیخ لطف‌الله دارد.
سردر قیصریه اصلی‌ترین جاذبه در ضلع شمالی میدان است.
این میدان به صورت شبانه‌روزی پذیرای گردشگران خواهد بود.
بله؛ در روزهای جمعه هم می‌توان از این میدان دیدن کرد.
فاصله این میدان تا سی‌وسه‌ پل 1.7 کیلومتر و تا چهل‌ستون 1.2 کیلومتر است.
بله؛ میدان نقش جهان در سال 1358 در فهرست میراث ملی یونسکو ثبت شد.
معماری خاص این میدان، وسعت فراوان و وجود بناهای تاریخی مهم، آن را به یکی باارزش‌ترین سرمایه‌های تاریخی و فرهنگی ایران تبدیل کرده است. همین دو پارامتر هم سبب شد تا میدان نقش جهان ثبت یونسکو شود.
میدان امام به عنوان دومین میدان بزرگ جهان شناخته می‌شود.
ابعاد میدان نقش جهان 560 * 160 متر و مساحت آن 89,600 مترمربع است.
این میدان مساحتی بالغ بر 89,600 مترمربع دارد. طول این میدان 560 متر و عرض آن 160 متر است.
بخش نظرات

اپلیکیشن تریپ

با تریپ، سفر به دور دنیا فقط چند کلیک با شما فاصله داره! از مقایسه قیمت‌های پرواز و هتل گرفته تا رزرو تورهای هیجان‌انگیز

دانلود نسخه IOS

دانلود نسخه اندروید

QRcode
برای دانلود اسکن کنید
اپلیکیشن رزرو پرواز تریپ
6Lcvc3kaAAAAALAILAp0jE_FSwTasfoo6HDqw6Xc