جنگل حرا قشم
به روز رسانی: 16 شهریور ، 1400 راهنمای سفر

جنگل حرا قشم از بهترین جاهای دیدنی قشم و یکی از بهترین جاذبه های طبیعی ایران می باشد. برای مشاهده این جنگل زیبا و بی نظیر باید با قایق روب آب های خلیج فارس شناور شوید. جنگل حرا قشم دارای شهرت جهانی است و از میراث طبیعی کشور محسوب میی شود. جنگل حرا زمانی به اوج جذابیت خود می رسد که درختانش در آب فرو رفته و با پایین آمدن سطح آب، شاهد یک جنگل خارق العاده هستیم که مثل یک فیلم تخیلی از آب به بیرون می آند و هرکس که نظاره گر آنان است را حیرت زده می کنند. جنگل حرا قشم در قسمت شمال غرب این جزیره واقع شده است و همچنین از جنگل های پنجگانه هرمزگان و نیز یکی از منابع زیست محیطی مهم در ایران می باشد. در این بخش می خواهیم همه چیز در مورد جنگل حرا قشم را با شما دوستان مرور کنیم. با ما همراه باشید.
جنگل حرا قشم
جنگل حرا قشم
جنگل حرا (مانگرو) یکی از جاذبه های گردشگری قشم می باشد که به عنوان جنگل دریایی نیز از آن یاد می شود. با حرکت در آب های جنگل حرا، درختان سرسبزی از این جنگل در میان انبوهی از چوب ها به چشمتان می خورد. البته این نکته را مد نظر داشته باشید که این چوب ها در حقیقت ریشه درختان می باشند که انتهای آن ها به سمت بالا بوده و اینگونه جلوه می دهند. جالب است بدانید این درختان با تبدیل آب شور دریا به آب شیرین، توانسته اند سالیان بسیاری در این شرایط دوام بیاورند. پوشش گیاهی این جنگل ها از درختان حرا و چندل تشکیل شده است که در زمان جزر دریا، سر از آب بیرون می آورند و با مد دریا در آب فرو می روند. آب و هوای استوایی این محدوده هم باعث شده تا درختان حرا به خوبی پرورش یافته و رشد کنند.
جنگل حرا قشم وسعتی ۸۲,۳۶۰ هکتاری دارد و در سال ۱۳۵۱ بهعنوان منطقه حفاظت شده حرا نامگذاری شد. پس از آن و در سال ۱۳۵۴ با افزایش وسعت تا ۸۵,۶۸۶ هکتار بعنوان پارک ملی از آن نام برده می شد. همچنین در سال ۱۳۵۶ به ثبت یونسکو رسید و در حال حاضر نیز تحت محافظت اداره کل محیط زیست استان هرمزگان می باشد. جنگل حرا دارای شرایط اکولوژی بسیار خوبی می باشد و به همین دلیل مکان مناسبی برای زندگی پرندگان مهاجری مثل حواصیل بزرگ، حواصیل هندی، کفچه نوک تیز، گیلانشاه، سلیم خاکستری، کاکائی و بسیاری دیگر می باشد. علاوه بر آن انواع گوناگون پرندگان، آبزیان و دوزیستان مثل انواع مارهای دریایی، ماهی ها و لاک پشت ها در این منطقه زندگی می کنند و ۸۰ درصد از آبزیان خلیج فارس در اینجا تخم ریزی می کنند. در پی درختان حرا داستان های بسیاری مطرح است و برخی معتقدند درختان حرا از اشک چشم انسان روییده و حتی برخی هم بر این باورند که آن ها سوغاتی از هندوستان می باشند که در نزدیكی بندر لافت کاشته شده اند.
نقشه جنگل حرا قشم
درختان حرا چه ویژگی هایی دارند
حرا، درختانی هستند که شاخ و برگ سبز روشن دارند. درختان حرا ارتفاعی بین سه تا شش متر داشته و آبشورزی می باشند. پوست درختان حرا دارای بافتی است که آب دریا را گرفته و با دفع نمک، آن را به آب شیرین تبدیل می کنند. در نتیجه، درخت حرا می توان یک تصفیه خانه و آب شیرین کن طبیعی باشد. جنگل حرا قشم از قدمت بالایی برخوردار است و در طول سال سبز می باشند، به همین دلیل نام دیگر جنگل حرا را جنگل همیشه بهار گذاشته اند. با شروع خردادماه، درخت حرا گل های زردرنگی می دهد که در بین انبوه شاخ و برگ آن بسیار دیدنی و جذاب هستند.
شاخه های درختان حرا در آب در تحقیق در مورد جنگل های حرا
جالب است بدانید که دانه درختان حرا روی درخت جوانه زده و با کندن از پایه مادری، وارد گل ولای پای درختان می شود و در نتیجه نهال جدیدی رشد می کند. این نوع تکثیر همچنین جنگل بزرگ و زیبایی را به وجود آورده است. درختان حرا دارای برگ های باریک و بیضی شکل و میوه ای بادام گونه می باشند. میوه درختان حرا در تابستان می رسند و بعد از مدتی به داخل آب افتاده و سرانجام در خاک های ساحلی ریشه می زنند. گیاه چندل هم گل هایی به رنگ سفید یا زرد را در خود پرورش می دهد و دارای میوه قهوه ای رنگ و با شکلی مثل گلابی است و در بهار می رسد. جنگل های حرا با گذشت چندین میلیون سال توانسته اند به خوبی با جزر و مد و همچنین آب شور دریا خود را سازگار کنند و به همین خاطر از آن دسته گیاهانی هستند که دارای مقاومت بالایی می باشند. ریشه درختان حرا کوتاه بوده و اکثر آن ها به طرف بالا رفته و حدود ۳۰ سانتی متر نیز رشد می کنند.
درختان حرا چه کاربردی دارند
جنگل حرا تنها در جزیره قشم نیست و تا حوالی بندر پهل، بندر خمیر و جزیره هرمز نیز کشیده شده است. برخی از مردم محلی هنگام مد به این جنگل ها رفته و ماهیگیری می کنند یا شاخه و برگ های درختان را هرس می کند. هرس کردن درختان باعث پربارتر شدن آن ها می شود و مردم بومی نیز میتوانند از آن ها برای مصارف شخصی یا فروش بهره مند شوند. جالب است بدانید که درخت حرا نقش بسزایی در تامین غذای دام، تولید زغال، تولید چوب، تهیه خمیر كاغذ و بسیاری موارد دیگر دارد و علاوه بر آن شیره داخل آوندهای درخت حرا به منظور درمان برخی بیماری های پوستی استفاده می شود. درختان حرا عمر طولانی دارند و همین امر باعث شده تا از تنه های محکمی برخوردار باشند که از این تنه ها برای ساخت دهل استفاده میشده است. بهتر است بدانید که نخستین دهل جزیره قشم با چوب درخت حرا ساخته شده است.
علاوه بر مواردی که از مزایا و کاربرد درختان حرا گفته شد، این را هم بدانید که ریشه درختان حرا مانند یک سد در مقابل امواج دریا هستند. چوب درختان حرا به هنگام سوختن دود سیاه از خود ساتع نمی کند و به همین خاطر گزینه خوبی برای تهیه زغال است و میوه و برگ آن ها هم یک گیاه دارویی هستند و ریشه درخت حرا نیز مانند یک سد طبیعی در مقابل امواج و طوفان های دریایی است. آب و گل جنگل حرا دارای نمک و آهک می باشد و مردم محلی در زمان های قدیم از گل آن با مالیدن به بدن برای لاغر شدن استفاده می کردند.
جنگل حرا در کجا قرار دارد؟
جنگل حرا در تنگه خوران و بین قسمتی از استان هرمزگان و جزیره قشم واقع شده است. در حقیق جنگل حرا در سواحل شمال غربی جزیره قرار دارد. بهتر است بدانید که زیباترین بخش جنگل حرا در مثلث بندر لافت، روستای كوران و منطقه گازی گورزین می باشد. از سواحل قشم، راه خشکی به جنگل حرا وجود ندارد و برای بازدید از جنگل حرا باید از راه آب به آنجا بروید. البته در نظر داشته باشید در این راه با ناخداهای پرتجربه همراه شوید، چرا که آبراهه های باریک این جنگل نیازمند ناخدایی با تجربه است. برای دیدن و لذت بردن از جنگل حرا باید به اسکله روستای طبل، بندر لافت یا اسکله سهیلی رفته و از آنجا یک قایق اجاره کنید و راهی جنگل شوید. در بین این مکان ها اسکله سهیلی از سایر آن ها معروفیت بیشتری دارد و از امکاناتی مثل فروشگاه صنایع دستی و سوغاتی، سرویس بهداشتی، سوپرمارکت و دیگر امکانات رفاهی برخوردار است.
آدرس جنگل حرا: جزیره قشم، شهرک جدید گورزین، جاده جنگل حرا
عکس جنگل حرا قشم
بهترین زمان سفر به قشم و ساعت بازدید از جنگل حرا
مناطق جنوبی ایران دارای آب و هوای گرم هستند و از همین رو بهترین زمان سفر به جنگل حرا در روزهای پایانی پاییز، زمستان و یا نخستین روزهای بهار می باشد که می توانید با بلیط هواپیما قشم به این جزیره بروید و از سفر خود لذت ببرید. اگر آب و هوای محدوده خوب باشد، جزر و مد آب در جنگل حرا تقریبا هر ۶ ساعت یک بار اتفاق می افتد و اگر بین جزر و مد دریا، قایقی در جنگل حرا مانده باشد، احتمال گیرافتادنش زیاد است. اما جای نگرانی نیست، چراکه قایق ران ها در کار خود ماهر هستند و می دانند چه زمانی جزر و مد رخ خواهد داد. ساعت بازدید از جنگل حرا هم به جزر و مد و بالا و پایین رفتن آب بستگی دارد.
تفریح های جنگل حرای قشم
در جنگل حرا قشم می توانید به قایق سواری و عکاسی بپردازید. این نکته را مد نظر داشته باشید که در زمان قایق سواری در بین درختان زیبای جنگل حرا، لحظات زیبایتان با عکاسی ثبت کنید. برای قایق سواری باید به اسکله سهیلی، روستای طبل و بندر لافت بروید. چراکه اینها جاهایی هستند که برای قایق سواری باید به آنجا بروید. علاوه بر قایق سواری و عکاسی می توانید پرندگان مهاجر که در جنگل در حال پرواز و بازی کردن هستند را مشاهده کنید.
توصیه های مهم برای رفتن به جنگل حرا
زمانی می خواهید به دیدن زیبایی های جنگل حرا به آنجا بروید، این نکته را مد نظر داشته باشید که تمام انرژی تان صرف حفاظت از آن کنید و علاوه بر آن بهتر است بدانید که جنگل حرا محل زندگی بسیاری از جانوران می باشد. به یاد داشته باشید که به هیچ وجه به آشیانه پرندگان و موش ها آسیب نزنید و از برداشتن تخم پرندگان جدا خودداری کنید. زباله های خود را در این منطقه رها نکنید و بدون جا گذاشتن آثاری از خود منطقه را ترک کنید.
وضعیت جنگل های حرا در ایران
سوالات متداول در مورد جنگل حرا
- جنگل حرا کجاست؟
جنگل حرا در تنگه خوران و بین قسمتی از استان هرمزگان و جزیره قشم واقع شده است. در حقیق جنگل حرا در سواحل شمال غربی جزیره قرار دارد. بهتر است بدانید که زیباترین بخش جنگل حرا در مثلث بندر لافت، روستای كوران و منطقه گازی گورزین می باشد. از سواحل قشم، راه خشکی به جنگل حرا وجود ندارد و برای بازدید از جنگل حرا باید پس از رفتن به قشم با خرید بلیط هواپیما قشم و رفتن به آنجا، از راه آب به آنجا بروید.
- تفریح های جنگل حرای قشم کدامند؟
در جنگل حرا قشم می توانید به قایق سواری و عکاسی بپردازید. برای قایق سواری باید به اسکله سهیلی، روستای طبل و بندر لافت بروید. علاوه بر قایق سواری و عکاسی می توانید پرندگان مهاجر که در جنگل در حال پرواز و بازی کردن هستند را مشاهده کنید.
- درختان حرا چه ویژگی هایی دارند؟
حرا، درختانی هستند که شاخ و برگ سبز روشن دارند. درختان حرا ارتفاعی بین سه تا شش متر داشته و آبشورزی می باشند. پوست درختان حرا دارای بافتی است که آب دریا را گرفته و با دفع نمک، آن را به آب شیرین تبدیل می کنند. در نتیجه، درخت حرا می توان یک تصفیه خانه و آب شیرین کن طبیعی باشد.