https://gateway.trip.ir/api/

دروازه قرآن شیراز؛ جایی که سفر با یاد خدا آغاز می‌شود

به روز رسانی: 19 اردیبهشت ، 1404 جاذبه های گردشگری

دروازه قرآن شیراز

رد شدن از زیر قرآن برای شروع سفر، سنت قدیمی ما ایرانی‌هاست که جلوه زیبا و معنوی آن را می‌توانیم در شیراز به نظاره بنشینیم. دروازه قرآن شیراز حافظ جان تمام مسافران این شهر است. این دروازه هم زیبایی بصری خاصی دارد و هم تاریخ پرفرازونشیبی را پشت سر گذاشته است. بنابراین، شاید بد نباشد این بار که به شیراز سفر کردید، به دروازه قرآن به چشم یک جاذبه تاریخی دیدنی نگاه کنید. اما، عجالتا قبل از سفر اینجا بمانید تا برایتان از جذابیت‌های این دروازه تاریخی بیشتر بگوییم.

آشنایی با دروازه قرآن شیراز؛ تنها دروازه تاریخی شهر

از میان تمام دروازه‌های تاریخی شهر شیراز، تنها دروازه‌ای که جان سالم به در برده، دروازه قرآن (Quran Gate) است. این دروازه در شمال شهر شیراز، در محاصره کوه‌های چهل‌مقام و باباکوهی و در تنگ الله‌اکبر قرار دارد.

این دروازه تاریخی، شکوه معماری اسلامی را به نمایش می‌گذارد. بسیاری از اهالی شیراز راز سالم ماندن این دروازه را قرآن موجود در اتاقک بالای دروازه قران شیراز می‌دانند. جالب است بدانید که این دروازه آنقدر برای شیرازی‌ها مقدس است که در قدیم مردم در ابتدای هر ماه قمری خود را به این منطقه می‌رساندند تا ماه جدید را در پناه قرآن آغاز کنند.

به‌جز دروازه قرآن که با معماری بی‌نظیرش گردشگران را مجذوب خود می‌کند، محیط باصفا و کوهستانی اطراف این دروازه نیز به معنای واقعی کلمه روحتان را صیقل می‌دهد.

ناگفته نماند که دروازه قرآن شیراز در شب نورپردازی خاصی دارد، بنابراین می‌تواند برای شب‌گردی در شیراز یک گزینه تمام‌عیار باشد.

تاریخچه دروازه قرآن شیراز؛ از دوران دیلمیان تا عصر حاضر

تاریخ ساخت دروازه قران به سال‌های 372 تا 338 هجری قمری بازمی‌گردد. عضدالدوله دیلمی کسی بود که در آن‌ سال‌ها دروازه‌ای از جنس سنگ و ساروج ساخت و در دل آن قرآنی نفیس قرار داد تا مسافران با گذر از آن امن و متبرک شوند.

نخستین بازسازی دروازه قرآن شیراز قدیم در دوره زندیه صورت گرفت. کریم‌خان زند با ساختن اتاقکی در بالای دروازه و قرار دادن دو جلد قرآن نفیس در آن، شکوه دیگری به این بنا بخشید. بد نیست بدانید که این قرآن‌ها یادگار دوره تیموری بودند و به دلیل وزن بسیار سنگین، به قرآن هفده من یا قرآن هفده کیلوگرم شهرت داشتند. اما قصه دروازه قرآن به همین‌جا ختم نشد. زلزله‌ای که در دوره قاجار رخ داد، بخش زیادی از این بنا را تخریب کرد. پس از زلزله، محمد زکی‌خان نوری با ساختن یک آب‌انبار و دو اتاقک نگهبانی در دو طرف بنا، جانی دوباره به دروازه قرآن شیراز بخشید.

دومین ویرانی دروازه قرآن در سال 1315 خورشیدی به دست شهردار شیراز رقم خورد. او برای عبور و مرور راحت خودروها و کامیون‌ها دستور داد تا دروازه را با دینامیت منفجر کنند. از آنجایی که این بنا برای شیرازی‌ها جایگاه معنوی خاصی داشت، حاج حسین ایگار، بازرگان معروف به اعتمادالتجار، برای ساخت دروازه‌ای جدید اقدام کرد. این دروازه که فاصله کمی از نسخه قبلی خود دارد، از یک دهانه قوسی تیزه‌دار، دو دهانه کوچک در سمت راست و چپ و اتاقکی مستطیلی‌شکل بالای بنا برخوردار است.

دروازه قرآن شیراز

دروازه قرآن در گذشته

معماری بنای دروازه قرآن شیراز

در بخش‌های مختلف دروازه قرآن شیراز، عناصر معماری ایرانی و اسلامی موج می‌زند. این دروازه همچون تمام دروازه‌های تاریخی هر شهر، شکلی طاق‌مانند دارد که آیات قرآنی به بخش‌های متعدد آن زینت می‌بخشند. دروازه کنونی شیراز در مقایسه با دروازه قدیم بزرگ‌تر است. این بنا سه دهانه دارد که بزرگ‌ترین آن‌ها در قلب دروازه و دو دهانه کوچک‌تر در سمت راست و چپ آن قرار دارند. در گذشته بالای دروازه نیز اتاقکی کوچک با سه پنجره مشبک به چشم می‌خورد که از آن به عنوان جایگاه قرآن یاد می‌کردند.

مصالح دروازه قرآن را سیمان و سنگ تشکیل می‌دهند. در بخش‌های شمالی و جنوبی این بنا، کاشی‌های هفت‌رنگ به‌کار رفته‌اند و در طاق‌های بزرگ و کوچک آن آیاتی متبرک از قرآن به چشم می‌خورد. در ضلع غربی دروازه، راه‌پله‌ای وجود دارد که به اتاقک بالای بنا منتهی می‌شود.

شکوه و جذابیت این بنای قدیمی را بیشتر می‌توان مرهون آیات قرآنی حک شده بر دیوارها دانست. ضلع شمالی این بنا با آیه «انّ هذا القرآن یهدی للتی هی اقوم»، ضلع جنوبی با آیه «قل لئن اجتمعت الانس و الجنّ علی»، ضلع غربی با آیه «انّا نحن نزّلنا الذّکر» و ضلع شرقی با آیه «و انّا له لحافظون» زینت داده شده است.

جاذبه ها و دیدنی های دروازه قرآن شیراز

محاصره شدن دروازه قرآن توسط کوه‌های اطراف، این منطقه را به بهترین لوکیشن برای تفریح و خوش‌گذرانی تبدیل کرده است. در ادامه همراه ما باشید تا سری به بهترین جاهای دیدنی شیراز در اطراف این بنا بزنیم.

بنای اصلی و قرآن تاریخی دروازه شیراز

بی‌تردید نخستین چیزی که در ضلع شمال شرقی شیراز شما را میخکوب می‌کند، همین دروازه قرآن است. معماری باشکوه این بنا، آن را به یک اثر برجسته تاریخی، هنری، مذهبی و فرهنگی در شهر شیراز تبدیل کرده است. لازم‌به‌ذکر است که دو جلد قرآن نفیس موجود در این بنا که به خط خوش سلطان ابراهیم، نوه شاهرخ تیموری، نگاشته شده بود، به موزه پارس شیراز منتقل شده است.

مقبره خواجوی کرمانی

در فاصله چند قدمی از دروازه قرآن شیراز، مقبره خواجوی کرمانی، شاعر پرآوازه قرن هشتم به چشم می‌خورد. آرامگاه این شاعر برجسته و محبوب در سال 1318 خورشیدی ساخته شده و نام آن به فهرست آثار ارزشمند ملی ایران افزوده شد. در اطراف مقبره نیز سه غار اسرارآمیز دیده می‌شود که گویا در زمان قدیم محل خلوت و عبادت خواجوی کرمانی بوده است.

مقبره خواجوی کرمانی

مقبره خواجوی کرمانی

طاووس دروازه قرآن شیراز

از دیگر دیدنی‌های دروازه قرآن در شیراز، طاووسی پوشیده از گل است که جای طاووس قدیم را در این منطقه پر کرده است. طاووس جدید که امروز دیگر به عنوان برجسته‌ترین نماد شهر شیراز شناخته می‌شود، در مقایسه با نسخه قدیمی ابعادی بزرگ‌تر دارد.

این طاووس 8 متر طول، 5.5 متر ارتفاع و 2.5 متر عرض دارد. دم طاووس دروازه قرآن هم گل‌کاری شده است.

کوه پارک شیراز

اگر مایل هستید برای ساعاتی از هیاهوی شهر دور شوید، سری به پارک دروازه قرآن بزنید. این پارک کوهستانی که به آن کوهپایه هم می‌گویند، درست در مقابل دروازه قرآن قرار دارد و ضمن داشتن سکوت و آرامشی دلپذیر، بهترین مکان برای صعود کوهنوردان است.

در کوه پارک شیراز می‌توانید ریه‌هایتان را از هوای پاک و اکسیژن خالص پر کنید و سپس به دیدن بهترین سازه تاریخی این پارک، یعنی گهواره دید، بروید. این سازه قدیمی به دوره دیلمیان تعلق دارد و در گذشته از آن به عنوان برج دیده‌بانی استفاده می‌شده است.

بام شیراز

برای تماشای زیبایی‌های شیراز از بالاترین نقطه، بام این شهر می‌تواند لوکیشن خوبی باشد. بام شیراز نیز از دیدنی‌های اطراف دروازه قرآن است که شما را به جرعه‌ای آرامش و سکوت دعوت می‌کند. در بام شیراز دروازه قرآن می‌توانید نظاره‌گر شگفت‌انگیزترین منظره از شهر شیراز باشید.

بام شیراز دروازه قرآن

بام شیراز

شهربازی شیراز

شاید برایتان جالب باشد بدانید که در اطراف دروازه قرآن شیراز، یک شهربازی قدیمی هم وجود دارد که علی‌رغم عمر زیاد، همچنان در تزریق حال خوب و هیجان بالا پیشتاز دیگر مراکز تفریحی این شهر است. از ساخت این شهربازی که آن را با نام لونا پارک شیراز می‌شناسند،  30 سال می‌گذرد.

قلعه بادی، چرخ‌وفلک، شبیه‌ساز ترن هوایی، تونل وحشت و پینت‌بال از جمله وسایل بازی شهربازی شیراز دروازه قرآن هستند که دوز آدرنالین را در شما بالا می‌برند. به‌جز وسایل بازی، لونا پارک بخش‌های متعدد دیگری هم دارد که از میان آن‌ها پارک سرپوشیده بانوان از محبوبیت بیشتری برخوردار است.

نشانی دروازه قرآن شیراز و فاصله آن از مناطق اطراف

دروازه قرآن شیراز در قسمت ورودی این شهر و در ضلع شمال‌شرقی آن قرار دارد. این دروازه با فلکه طاووسیه فاصله کمی دارد و همان‌طور که گفتیم، در دل تنگه الله‌اکبر و در میان دو کوه چهل‌مقام و باباکوهی واقع شده است.

اگر از جاده مرودشت وارد شیراز شوید، می‌توانید نمای باشکوه این دروازه را از دور مشاهده کنید. در ادامه، فاصله این بنا از مناطق اطراف شیراز را ذکر می‌کنیم.

  • فاصله دروازه قرآن تا مرودشت: 43.3 کیلومتر

  • فاصله دروازه قرآن تا شاهچراغ: 6.4 کیلومتر

  • فاصله دروازه قرآن تا آرامگاه حافظ: 3.1 کیلومتر

  • فاصله دروازه قران تا معالی اباد: 18.2 کیلومتر

  • فاصله دروازه قرآن تا تخت جمشید: 67.5 کیلومتر

  • فاصله دروازه قران تا زرقان: 27.5 کیلومتر

  • فاصله دروازه قرآن تا بازار وکیل: 5.3 کیلومتر

آرامگاه حافظ در شیراز

آرامگاه حافظ در شیراز

چگونه به دروازه قرآن در شیراز برویم؟

موقعیت مکانی مطلوب خیابان دروازه قرآن شیراز دسترسی شما به این بنا را کاملا آسان کرده است. در ادامه همراه ما باشید تا راه‌های رسیدن به دروازه تاریخی شهر شیراز را بررسی کنیم.

با خودرو شخصی

برای رفتن به دروازه قرآن با خودرو شخصی، باید مسیر بلوار آیت‌الله ربانی یا بلوار هفت‌تنان را پشت سر بگذارید. هرکدام از این دو مسیر را که ادامه بدهید، به دروازه قرآن می‌رسید. با وجود ‌پارکینگ دروازه قران شیراز دیگر دغدغه پارک خودرو هم نخواهید داشت.

با اتوبوس

خط واحد دروازه قرآن شیراز نیز رفتن شما به دروازه قرآن را آسان می‌کند. خط 74 و 76 از جمله خطوطی هستند که در دروازه قرآن ایستگاه دارند. با پیاده شدن در ایستگاه، تنها به اندازه 3 دقیقه پیاده‌روی با این بنا فاصله خواهید داشت.

با مترو

برای دسترسی به دروازه قرآن با مترو کافی است سوار خط 1 مترو شیراز شوید و در ایستگاه میدان امام حسین قطار را ترک کنید. از این ایستگاه تا دروازه قرآن حدود 5 کیلومتر فاصله است.

 بهترین هتل دروازه قران شیراز برای گردشگران

شیراز هتل‌های خوب و درجه‌یکی دارد که تعدادی از آن‌ها درست در جوار دروازه قرآن قرار دارند. همچنین قیمت هتل دروازه قرآن شیراز به عوامل مختلفی مثل تعداد ستاره‌ها و امکانات هتل بستگی دارد.

در فهرست زیر، نام بهترین هتل های شیراز نزدیک به دروازه قرآن ذکر شده است:

  • هتل بزرگ شیراز

  • هتل رویال شیراز

  • هتل پرسپولیس

  • هتل اطلس

هتل بزرگ شیراز

هتل بزرگ شیراز

بهترین رستوران های اطراف دروازه قرآن شیراز

پس از اینکه سیر و سیاحتتان در دروازه قرآن و دیدنی‌های اطراف آن تمام شد، خودتان را به یک وعده غذای شیرازی جانانه دعوت کنید. در اطراف این بنا رستوران‌های معروفی جا خوش کرده‌اند که نام بهترین آن‌ها را می‌توانید در فهرست زیر مشاهده کنید:

  • رستوران هفت خوان

  • رستوران شاندیز

  • رستوران قلعه کریم‌خانی

  • رستوران خان نایب سنتی

بهترین زمان سفر به شیراز برای بازدید از دروازه قرآن

دروازه قرآن در تمام فصل‌های سال جذابیت‌های خاص خودش را برای گردشگران دارد. با این حال، دو فصل بهار و پاییز به دلیل هوای خنک و معتدل شیراز، می‌توانند بهترین زمان سفر به شیراز و بازدید از این بنا و سایر دیدنی‌های شیراز باشند.

یادتان باشد که اگر روز را برای سیاحت از دروازه قرآن انتخاب کنید، شانس اینکه جزئیات بصری این بنا را واضح‌تر ببینید، بیشتر است. البته ناگفته نماند که شب‌ها نیز این دروازه با نورپردازی‌ها و چراغانی‌های خاصش جلوه‌ای دیگر پیدا می‌کند.

دروازه شیراز

دروازه شیراز

دروازه قرآن شیراز؛ ماندگارترین دروازه شهر

هر گوشه از شهر شیراز شما را غافلگیر و شگفت‌زده می‌کند. ما در این مطلب خودمان را به ورودی این شهر سراسر زیبایی و شگفتی رساندیم و از بهترین جاذبه آن، یعنی دروازه قرآن قدیم و جدید برایتان گفتیم.

این بنای تاریخی روزها با جزئیات معماری‌اش و شب‌ها با نورپردازی‌های چشم‌نوازش گردشگران را سر ذوق می‌آورد. پس توصیه می‌کنیم این‌بار که تصمیم گرفتید به شیراز بروید، بازدید از دروازه قرآن شیراز را در صدر اولویت‌های خود قرار دهید.

سوالات متداول

این بنا در شهر شیراز قرار دارد.
این دروازه ساخته شد تا مسافران با رد شدن از زیر آن متبرک شوند و سفری امن در پناه قرآن داشته باشند.
این سیل در 8 فروردین سال 1398 رخ داد.
این طاووس شاخص‌ترین جلوه بصری شهر شیراز است که از آن به عنوان نمادی از زیبایی و شکوه و صلح با طبیعت یاد می‌شود. 
شیراز در زمان قدیم 6 دروازه داشته که به مرور زمان تخریب شدند و دیگر اثری از آن‌ها باقی نمانده است. دروازه اصفهان، دروازه قرآن، دروازه قصابخانه، دروازه سعدی، دروازه کازرون و دروازه شاه داعی‌الله نام این 6 دروازه است.
بخش نظرات

اپلیکیشن تریپ

با تریپ، سفر به دور دنیا فقط چند کلیک با شما فاصله داره! از مقایسه قیمت‌های پرواز و هتل گرفته تا رزرو تورهای هیجان‌انگیز

دانلود نسخه IOS

دانلود نسخه اندروید

QRcode
برای دانلود اسکن کنید
اپلیکیشن رزرو پرواز تریپ
6Lcvc3kaAAAAALAILAp0jE_FSwTasfoo6HDqw6Xc