هم عوارض خروج از کشور بدهید هم مالیات سفر !
به روز رسانی: 16 تیر ، 1399 اخبار گردشگری

اطلاعاتی مبنی بر گرفتن مالیات سفر در فضای مجازی پر شده است که موجب ابهاماتی مبنی بر گرفتن مالیات و عوارض خروج از کشور شده است. در گذشته ای نه چندان دور شاهد آن بودیم که به یک باره عوارض خروج از کشور چندین برابر شد، این موضوع در حالی تصویب شد که رابطه مستقیمی با تعداد سفر هر شخص به خارج از کشور در هر سال داشت و دارد. یعنی اگر بار دوم در یک سال قصد داشته باشید بلیط هواپیما بگیرید و به یک مسافرت خارجی بروید از شما نسبت به دفعه اول هزینه بیشتری درخواست میشود، این هزینه نیز همه ساله در مجلس نرخ های مختلفی دارد. اما جدیدا صحبت در خصوص تصویب طرح مالیات بر سفر شنیده میشود، اما این طرح چیز جدیدی نیست و همان عوارض خروج از کشور است که از دید شهرداری به آن نگاه شده است.
ما هیچ شگفتی در گردشگری ایران شاهد نیستیم که حداقل بر آن به خود ببالیم و انتظار داشته باشیم مردم همچنان از سفرهای داخلی حمایت کنند. دبی را نگاه کنید که به یکباره با برنامه ریزی و بودجه صحیح چطور از یک بیابان که حتی نمیتوانستید به آن نگاه کید به جایی تبدیل شده است که گردشگران بسیار زیادی هر روز به آنجا سفر میکنند. باز نمونه دیگری از گردشگری اطراف ایران میتوان مطرح کرد، برای مثال به استانبول اشاره میکنیم، فکر میکنید چه چیزی باعث شده است که علاوه بر اینکه این منطقه ثبات گردشگری دارد در سال گذشته حجم زیادی از مسافران را بر خود ببیند؟ استانبول همان استانبول است ولی با تاسیس بزرگترین فرودگاه جهان، کل نگاه گردشگران را به یکباره به خود جلب کرد و پس از اینکه شما بلیط هواپیما میگیرید و به استانبول میروید اولین جایی که خواهید دید بزرگترین فرودگاه جهان خواهد بود.
در واقع موضوع این است که هم آثار تاریخی و هم طبیعی خوب هستند ولی در کنار آن تا وقتی که شگفتی آفرین نباشیم نه میتوان از ایرانیان خواست که فقط به سفرهای داخل کشور بروند و نه میتوان جذب توریست های خارجی را گسترش داد.
مالیات از سفرهای خارجی همان عوارض خروج از کشور است که در تمامی راه های خروجی زمینی، هوایی و دریایی مبلغی تحت عنوان مالیات یا همان عوارض از مسافران دریافت و به حساب درآمد عمومی نزد خزانه داری کل کشور واریز میشود. همچنین در بخشی از این طرح به مالیات فروشندگان بلیط های داخلی نیز اشاره شده است که این نیز در جای خود قابل تامل است.
افرادی که از عوارض خروج از کشور معاف هستند
دارندگان گذرنامههای سیاسی و افرادی که خدمت میکنند، خدمه وسایل نقلیه عمومی زمینی و دریایی و خطوط هوایی، دانشجویان شاغل به تحصیل در خارج از کشور، بیمارانی که با مجوز شورای پزشکی جهت درمان مجبور هستند به خارج از کشور بروند و در واقع اعزام میشوند، دارندگان پروانه گذر مرزی و مرزنشینان، جانبازان انقلاب اسلامی که برای معالجه به کشورهای دیگر اعزام میشوند همگی از پرداخت مالیات موضوع ماده مستثنی هستند.
همچنین زائران ایرانی که در ایام اربعین حسینی به مقصد کشورعراق و ایرانیان مقیم خارج از کشور که دارای کارنامه شغلی از وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی هستند نیز از این مالیات معاف هستند.